Hoe gebruik je schelpen als vloeropbouw op volle grond?

Bij het bouwen of renoveren van je huis, is het (her)aanleggen van je vloer een belangrijke stap. Om een stabiele, vlakke en goed isolerende vloer te krijgen, kun je kiezen voor verschillende manieren. Je kan gaan voor beton, thermo-isolatie en nog vele andere materialen. Maar als je van plan bent om zo ecologisch mogelijk te werk te gaan, kies je best voor schelpen als vloeropbouw op volle grond.

Ja, écht schelpen, recht uit de zee. Daarmee kan je gemakkelijk een isolerende en bodemafsluitende laag aanbrengen onder je vloer en je kan ze daarboven gebruiken als egalisatielaag. Deze vorm van vloeropbouw is zeker aan te raden als je bouwt op een vochtige ondergrond of wanneer er kans is op optrekkend vocht. Schelpen kunnen dit namelijk tegenhouden.

Hoe pak je het aan?

De hoogte van deze vloeropbouw is iets hoger dan bij de meeste traditionele materialen, je moet de volle grond in de ruimte uitgraven tot 50 centimeter onder het afgewerkte vloerniveau. Eerst wordt een laag van dertig centimeter volle schelpen ingeblazen of manueel aangebracht. Deze moet niet worden aangedamd omdat ze dient als isolatielaag. Bovenop die laag komt nog vijf centimeter gebroken schelpen, die lichtjes manueel wordt aangedrukt. Voor je verder gaat met de volgende lagen van de vloeropbouw breng je een isolatie- of zettingsboord aan zodat je geen warmte verliest tussen de muur en de vloer.

Als laatste wordt er isolatie aangebracht in de vorm van drukvaste, vochtresistente en dampopen panelen. Hiervoor kies je best voor de kurken variant. Bovenaan komt dan nog een laag droge chape waarna je kan afwerken met tegels of een andere vloer naar keuze.

Over het materiaal

De schelpen zijn duurzaam gewonnen en werden ontzilt en ontdaan van organische vervuiling door ze te wassen met zoet water, waarna ze worden gezeefd op afmeting. Voor de isolerende en bodemafsluitende laag worden schelpen met een diameter van 15 tot 33 milimeter gebruikt, deze wegen dan zo’n 600 tot 650 kilo per kubieke meter.

Schelpen met een diameter van 3 tot 15 millimeter worden dan weer gebruikt voor de egalisatielaag. Dit geeft al snel een gewicht van 800 tot 1000 kilo per kubieke meter. Al deze schelpen worden ontgonnen uit de Oosterschelde en de Noordzee.

Belangrijk als je schelpen wil gebruiken voor de bouw is dat ze voldoen aan het KIWA certificaat K.21034/01.

Ecologische voordelen

Het gebruiken van schelpen heeft alleen maar voordelen tegenover traditionele materialen. Het is een duurzaam en natuurlijk materiaal. Ze veroorzaken dus geen schade aan de omgeving. Daarnaast kan je ze voor veel meer gebruiken dan enkel vloeropbouw. Denk bijvoorbeeld aan niet-capillaire opvulling van vochtige ruimtes, als bodemmateriaal voor tuinpaden en opritten, als bodembedekking rond planten en in perken, als droge laag onder houten terrassen, als egalisatiemateriaal bij de aanleg van kunstgras, enzovoort.

Meer weten over het gebruik van schelpen in de bouw? Neem dan eens een kijkje op www.ecoschelp.be