Schelpen als opvulling van vochtige kruipruimtes

In de meeste huizen loopt er onder een groot deel van de oppervlakte een kruipruimte. Deze zorgt onder meer voor de verluchting onder de woning. Helaas is de kans groot dat er via die kruipruimtes heel wat warmte verloren gaat. Om nog maar te zwijgen over het vocht- en geurprobleem waar veel kruipkelders mee te maken krijgen. Hoewel het niet verplicht is , maar zeer aangewezen , kan je er dus ook voor kiezen om deze ruimtes te isoleren. Wij kiezen ervoor om dat op een ecologische manier aan te pakken en gebruiken daarom schelpen.

Schelpen zijn dus niet alleen leuk om te rapen op het strand, maar hebben ook nuttige toepassingen in de bouw. Als je ervoor kiest om je kruipruimte te isoleren, moet er eerst voor gezorgd worden dat er geen vochtige lucht meer in kan. Daarvoor moeten alle openingen in de kruipruimte afgedicht worden na 1 maand. Dit kan op verschillende manieren. Je kan de gaten dichtlijmen met EPDM-folie, ze dichtmetselen of gebruikmaken van luchtdichtingstape. Als dat goed gebeurt, ontstaat er een licht geventileerde bovenzijde waardoor de luchtlaag tussen de schelpen kan werken  als isolatie in de kruipruimte.

Als je last hebt van veel stilstaand water kan je er ook voor kiezen om drainagebuizen aan te brengen, het type en diameter daarvan moet bepaald worden in overleg met een gespecialiseerde aannemer.

Werkwijze

Om een effectieve thermische en hygrische werking te bekomen moeten de volle schelpen met een minimale dikte van dertig centimeter boven de maximale grondwaterstand worden aangebracht. Een gespecialiseerde aannemer blaast de schelpen onder druk in de kruipruimtes. Dit kan tot een maximale afstand van 60 meter van de straatkant. Nadat de schelpen zijn ingeblazen, is het bij gebruik in kruipruimtes niet nodig om de schelpen aan te dammen. Alle openingen moeten vier weken open blijven zodat de vochtige schelpen kunnen uitdrogen. Nadien afsluiten zoals beschreven.

Is de grondwaterstand hoger of wil je een hogere isolatiewaarde bekomen, dan wordt er best een dikkere laag schelpen aangebracht. Basis is 30 cm boven waterstand.

Waar komen de schelpen vandaan?

De schelpen worden op een duurzame manier ontgonnen uit de Oosterschelde en de Noordzee. Voor gebruik, worden ze ontzilt en ontdaan van organische vervuiling door ze te spoelen met zoet water. Daarna worden ze op grootte gezeefd. Voor gebruik als erkende isolatie in kruipkelders hebben de schelpen een diameter van 15 tot 35 millimeter , 3 maal gewassen met zout water  en hebben ze een gewicht van 600 tot 650 kilo per kubieke meter. Belangrijk als je schelpen wil gebruiken in de bouw is dat ze voldoen aan het bouwstoffenbesluit, KIWA certificaat K.21034/01. En de juiste eigenschappen van de schelpen nakijken.

Duurzaam en veelzijdig

Het gebruik van schelpen in de bouw is zeer duurzaam. Het is een restproduct van de zee. Daarnaast kan je ze gebruiken voor verschillende toepassingen, buiten het isoleren van kruipruimtes. Zo zijn ze bijvoorbeeld ideaal om te gebruiken in vloeropbouw op volle grond, voor het aanleggen van tuinpaden en voor waterinfiltratie.

Daarover volgende keer weer meer

 

Wil je meer weten over het gebruik van schelpen als duurzame bouwoplossing? Surf dan naar www.ecoschelp.be