Welke robotmaaier is veilig voor egels?

Ben je op zoek naar een robotmaaier die veilig is voor egels? Lees dan zeker verder. We geven je graag ook nog enkele andere tips om onze stekelige vrienden te sparen.

Een robotmaaier is enorm handig. Je hoeft er niet naar om te kijken. Hij is zo stil dat je hem gerust ’s nachts het gras kan laten maaien en hij rijdt na de gedane klus zelf weer naar zijn oplaadplekje. Handig! Helaas gaan egels ’s nachts op pad om voedsel te zoeken. In tegenstelling tot vele andere dieren hebben de egels geen vluchtreflex als ze zich bedreigd voelen. Door een robotmaaier bijvoorbeeld. Ze rollen zichzelf op en steken hun stekels uit. Maar, daar is onze robotmaaier natuurlijk niet van onder de indruk. Met lugubere gevolgen…

Moeten we onze robotmaaier dan maar links laten liggen? Gelukkig niet!

Veilige robotmaaier kopen: checklist

Botssensor

Koop een robotmaaier met een botssensor. Die zal ervoor zorgen dat de maaier omkeert wanneer hij een obstakel raakt. Meer en meer modellen zijn voorzien van sonar detectie om obstakels te detecteren bij het naderen en zodoende te vertragen of weg te navigeren.

Lage rand

Kies voor een robotmaaier waarvan de beschermingskap waarin sensor (het deel dat voelt dat er een obstakel is) maximaal 4,5 centimeter van de grond zit. Als dat hoger zit, kan het gebeuren dat de robotmaaier over de (jonge) egels rijdt, waardoor ze geraakt kunnen worden door de messen.

Inklapbare messen

Best kies je ook voor een robotmaaier met inklapbare messen. Daarbij zijn de mesjes bevestigd aan een ronddraaiende schijf. Van zodra de messen een obstakel raken, klappen ze in.

Veilige robotmaaiers

Een veilige robotmaaier die momenteel op de markt is de Gardena Smart City Sileno 500

Stuur je robotmaaier overdag op pad

Hoe veilig je robotmaaier ook is, het beste is om hem overdag (of in de vroege avond) te laten maaien. Dan zijn de egels nog niet uit hun schuilplaats gekomen en is het gras bovendien ook droog (als het niet geregend heeft, tenminste).

Wil je trouwens weten hoe je meer egels naar je tuin lokt? Lees dan dit artikel.