Renotec wint de Prijs Duurzaam Ondernemen

Renotec won de Prijs Duurzaam Ondernemen van Voka. Renotec is al bijna 20 jaar bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen of MVO. Het is meer dan een loze marketingbelofte of iets waar ze zich langs de zijlijn mee bezighouden. Het zit mee ingebakken in de dagelijkse activiteiten.

Duurzaamheid zit in onze genen

“Duurzaam ondernemen is een onderwerp waar Renotec al zeer lang mee bezig is. In 1999 namen we deel aan het VOKA Milieucharter. En in 2006 participeerden we in de masterclass duurzaam ondernemen van VKW. Zeker in de bouwsector waren we één van de pioniers op het vlak van duurzaamheid. In het begin waren de acties heel HR-gericht. Nu trekken we het veel breder. Over de jaren is de focus meer verlegd naar goede doelen en sociale activiteiten. Ondertussen hebben we een stuurgroep MVO die waakt over de verschillende onderwerpen en initiatieven, maar eigenlijk zit duurzaam ondernemen in ons DNA. En iedereen binnen Group Renotec zit wat dat betreft op dezelfde lijn”, klinkt het bij Renotec.

Voka Charter Duurzaam Ondernemen

“Het Milieucharter werd intussen uitgebreid tot het Charter Duurzaam Ondernemen.   De 17 Sustainable Development Goals of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties vormen hiervoor het universeel kader. Alle bedrijven die meedoen worden beoordeeld door een evaluatiecommissie. In juni 2019 behaalden we dit Charter met trots voor de 2de keer.”

“Het winnen van deze prijs is voor ons dan ook het bewijs dat we goed bezig zijn en verder deze weg moeten bewandelen. MVO is opgenomen in ons jaarplan en dat zal in de toekomst zeker zo blijven. We vinden het dan ook een belangrijk item. Je kunt er een verschil mee maken als werkgever. Hoe jonger de mensen, hoe meer ze ervoor openstaan. De directie gelooft er dus volop in. Of zoals Roeland Fraussen, CEO Group Renotec, zegt: “Er is meer dan de werf bij een grote bouwgroep”

Duurzaamheidsverslag 2018

“In 2018 hadden we zestien MVO projecten, waaronder een aantal rond kansarmoede. Zo trokken we met een groep medewerkers naar de Waaiburg in Geel, een organisatie voor bijzondere jeugdzorg. Daar hebben we de tuin onderhouden, gekookt en geverfd. Een ander voorbeeld is onze actie voor Avalympics. Deze vzw organiseert sport voor jong en oud met een verstandelijke beperking en/of autismespectrumstoornissen. Voor hen organiseerden we onder andere een modeshow in onze feestzaal en zamelden we samen met de Geelse handelaars 17.000 euro in.”

“Al deze initiatieven werden gebundeld in een duurzaamheidsverslag. En we mogen dit hier in avant-première tonen.”

Ja, ik wil het duurzaamheidsverslag 2018 lezen!

En de toekomst?

“Ook dit jaar zetten we ons uiteraard weer met veel enthousiasme in voor verschillende projecten. We hebben bijvoorbeeld een project rond biodiversiteit. Samen met een andere organisatie bekeken we de mogelijkheden om meer groen binnen te brengen. Denk maar aan fruitbomen, een bloemenweide, een bijen- en insectenhotel. In de lente plaatsten we twee bijenkasten op onze site in Geel, met elk haar eigen koningin. Goed voor maar liefst 70.000 bijen per kast!”

“Daarnaast zet Renotec Group hun medewerkers aan om aandachtig om te gaan met grondstoffen. Zoals ons papierverbruik. Elke medewerker kreeg een badge om te kunnen printen. Dat haalt het papierverbruik naar beneden. We besparen hiermee meer dan twintig procent op ons papierverbruik. We kunnen dankzij de badge ook zien wie de grootverbruikers zijn. Die coachen we. Dit jaar willen we ook minder plastiek gebruiken. We krijgen bijvoorbeeld veel reclamefolders en magazines met een plastic wikkel rond. Soms krijgen we dezelfde magazines in veelvoud aan. Daar houden we een grote kuis in. En we moedigen het doorgeven ervan aan. Op de werven zoeken we ook naar oplossingen.”

“In de kantoren hebben we onze watersystemen vervangen door kraantjeswater. Zo hoeven we niet meer rond te rijden met het water, wat onze voetafdruk aardig verkleint. Door de toestellen gaat nu gewoon leidingwater. Zowel warm als koud, maar ook bruiswater.”

“We blijven dus niet stilzitten en gaan steeds voor het beste. En dat voor onze medewerkers, het milieu en de samenleving!”

Bron: Renotec