Reisorganisatie maakt van minder vliegen een geslaagd concept

In 2020 biedt reisorganisatie Joker 16 groepsreizen (met 22 afreisdata) aan in Europa waarbij het vliegtuig op minstens 1 traject vervangen is door de trein, (mini)bus en/of boot. Op die manier stellen ze de schijnbaar logische keuze voor vliegverkeer voor korte afstanden in vraag. Tegelijk is het een oproep om meer te investeren in betaalbaar en flexibel openbaar vervoer binnen Europa.

Nieuw: reizen ‘Minder Vliegen’

“22 reizen in Europa krijgen het label ‘Minder vliegen’. Op die manier willen we reizigers stimuleren om heel bewust te kiezen voor een Joker-reis die extra duurzaam is“, klinkt het. “Ook de ecologische impact wordt een pak kleiner omdat je het heen- en/of terugtraject aflegt met het openbaar vervoer of een minibus.Bij 3 reizen, een groepsreis naar Hongarije en twee naar Corsica, krijgen de reizigers de keuze: er is minstens 1 afreisdatum met het vliegtuig, en 1 afreisdatum waarbij een vliegreis (heen of terug) vervangen wordt door een rit met de bus, trein of boot.”

Het extra inzetten op reizen met het openbaar vervoer in plaats van het vliegtuig blijft een experiment. Zitten reizigers hier wel écht op te wachten? De Hongarije-reis en 2 Corsica-reizen zijn een experiment in een experiment: ze duren 1 dag langer met het openbaar vervoer. Uit ervaring weten ze bij Joker dat die extra dag voor vele reizigers een breekpunt kan zijn.

Het lijkt contradictorisch voor een reisorganisatie die ook vliegtickets verkoopt, maar toch hopen we dat de afreisdata met het ‘Minder vliegen’-label aanspreken en snel volzet zijn. Daarom zetten we deze extra in de kijker, zowel op onze website als in onze brochure.

TOON TEUGELS, VERANTWOORDELIJK VOOR GROEPSREIZEN NAAR OOST-EUROPA EN CENTRAAL-AZIË

Reizen duurzamer maken, een lange weg

In vergelijking met vorig reisjaar is het aantal groepsreizen in Europa min of meer gelijk gebleven. Het aantal reizen dat voldoet aan de criteria van het label ‘Minder vliegen’ is toegenomen met 50%, van 15 naar 22 reizen.

“De ambitie was om het aanbod van groepsreizen binnen Europa voor 2020 nóg een pak groener te maken. Maar daar stootten we, ook als reisorganisatie, op heel wat praktische moeilijkheden. Zo konden we niet de garantie krijgen dat bepaalde treinverbindingen volgend jaar nog bestaan en is er op dit moment te weinig flexibiliteit bij het boeken van tickets en zitplaatsen (bv. niet mogelijk om vlak voor vertrek gereserveerde stoelen gratis te annuleren). 22 uur op een bus bleek, na een testrit, zelfs voor onze avontuurlijke groepsreizigers too much. Prima voor korte afstanden, maar te weinig comfort voor echt lange trips.”

We waren op de hoogte van de plannen van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB om een nachttrein in te leggen van en naar Brussel. We houden dit en andere initiatieven in de gaten. Er zit veel potentieel in voor onze groepsreizen binnen Europa. We hopen er in de toekomst dan ook beroep op te kunnen doen.

TOON, VERANTWOORDELIJK VOOR GROEPSREIZEN NAAR OOST-EUROPA EN CENTRAAL-AZIË

Onze drijfveer: zoeken naar een nog duurzamer alternatief

De keuze om alternatieven te zoeken voor het vliegtuig voor onze groepsreizen binnen Europa, brengt ons terug naar het ontstaan van reisorganisatie Joker in 1981. Al van bij de oprichting was het uitgangspunt: als je reist, doe het dan zo duurzaam mogelijk. Dus mét het maximale respect voor de lokale bevolking en het milieu. Dat impliceert: de makkelijke keuze voor het vliegtuig in vraag durven stellen, ook al is dat vaak het snelste en goedkoopste vervoersmiddel.

Ons uitgangspunt bij élke groepsreis van Joker is en blijft ‘minder vliegen’. Voor niet-Europese bestemmingen, goed voor 80% van ons aanbod, betekent dat: ter plaatse zo min mogelijk binnenvluchten inplannen en zoveel mogelijk kiezen voor openbaar vervoer. Voor die 20% Europese bestemmingen willen we een stap verder gaan, en ook de heen- en terugreis zoveel mogelijk vergroenen

ANNICK HOLVOET, VERANTWOORDELIJKE GROEPSREIZEN

Net daarom hebben we begin dit jaar het heen-en-weer-transport van onze groepsreizen in Europa nogmaals kritisch onder loep genomen. Daar waar het kon, schrapten we de vliegreizen en vervingen deze door een reis met de trein, (mini)bus of boot. Volgens onze prijsberekening bleek wel dat elke reis, zodra we het vliegtuig schrapten en vervingen door een ander vervoersmiddel, duurder werd. Die meerprijs voor het openbaar vervoer hebben we niet doorgerekend aan de reiziger. Het ecologische aspect vinden we veel belangrijker. 

Meer lezen over ‘minder vliegen’? 

Lees de open brief van Luc Callewaert, algemeen directeur van Joker. Hier doen we ons verhaal over het moeilijke traject om waardige alternatieven voor het vliegtuig te vinden, en doen we een oproep naar de sector toe. 

Bekijk het reisaanbod ‘Minder Vliegen’