Enkele redenen om te isoleren met vlaswol

Bent u van plan om uw woning op een ecologische manier te isoleren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Een daarvan is vlaswol. Vlas wordt al zeer lang in textielproducten gebruikt. Het is een natuurlijk product en ook zeer duurzaam. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de Egyptische mummies die in vlas zijn gewikkeld dat tot op de dag van vandaag goed bewaard blijft. Vlaswol wordt gemaakt uit restmateriaal van de productie van linnen. Van de plant gaat niets verloren. Naast linnen en vlaswol wordt er ook lijnzaadolie uit gewonnen. De korte, lichte en stevige vlasvezels zijn een uitstekend materiaal om isolatieproducten mee te produceren. De vezels worden gebonden en door toevoegingen van ammoniumfosfaat en boriumzouten schimmelwerend en brandvertragend gemaakt. Het eindproduct is verkrijgbaar in de vorm van dekens of platen.

Vochtregulerend

Vlaswol is een erg dampopen materiaal. Dampopen bouwen is niet meer weg te denken uit het (ecologisch) bouwen. De vezels reguleren zeer goed het vocht. Aan de koude buitenzijde blijft de constructie dampopen, wat ervoor zorgt dat een gebouw natuurlijk ademt. Aan de warme (binnen)zijde zorgt een dampremmende laag er voor dat er geen vocht in de woning komt. Dampopen bouwen zorgt voor een gezonde binnenomgeving.

Eigenschappen thermische isolatie

De ecologische aspecten van isoleren met vlaswol en het dampopen karakter van het materiaal zijn uiteraard belangrijke pluspunten. Maar, we mogen de essentie van isolatie niet uit het oog verliezen: de thermische eigenschappen van vlaswol isolatie. Ook daarin is vlaswol een uitblinker. Op het vlak van R-waarde is vlaswol min of meer vergelijkbaar met andere isolatiematerialen. Test wijzen echter uit dat warmte er veel langer over doet om door het materiaal te dringen. Dit betekent dus dat de binnenkant van de woning in de winter minder snel afkoelt en in de zomer minder snel opwarmt. Het materiaal houdt als het ware warmte vast. Deze eigenschap zorgt er mee voor dat de bewoner flink kan besparen op zijn energierekening omdat hij minder snel naar verwarming of koeling zal moeten grijpen. En daar vaart het milieu natuurlijk ook wel bij.
  • Lambdawaarde: 0.038 – 0.040 W/mK
  • Warmteopslagcapaciteit: 1.550 – 1.600 J/kgK
  • Volumemassa: 20 – 30 kg/m³
  • Diffusieweerstand: 1 – 2
  • Vormvastheid: 14.7 kPA
Kijk hier voor meer informatie over de terminologie rond isolatie.

Eigenschappen geluidsisolatie

Vlaswol wordt misschien niet meteen geassocieerd met akoestische isolatie. Toch zijn ook op dit vlak de eigenschappen op zijn minst interessant te noemen. Geluidstrillingen worden zeer goed geabsorbeerd. Dit komt omdat de vezels flexibel zijn. De geluidsabsorptie van vlaswol isolatie bedraagt W=0,95. Het is door deze eigenschappen dat vlaswol in de productie van auto’s al langer wordt gebruikt om geluid in de wagen te dempen. Ook in de bouw begint vlaswol als akoestische isolatie stilaan zijn ingang te vinden.

Brandvertragend, maar niet onbrandbaar

We haalden het eerder al aan dat vlaswol isolatie een behandeling krijgt om het materiaal brandvertragend te maken. Het materiaal valt in de brandklasse B – C, S2, d0. Dit wil zeggen dat het materiaal wel brandbaar is. (onbrandbaar = A1, A2. Brandbaar = B, C, D, E)

Vlaswol isolatie plaatsen

Vlaswol is een erg gebruiksvriendelijk materiaal om te plaatsen. De platen zijn voldoende stijf en de naden sluiten makkelijk op elkaar aan. Een zeer belangrijk pluspunt tegenover traditionele (niet ecologische) isolatiemateriaal is dat vlaswol helemaal geen irriterend effect heeft. Glaswol bijvoorbeeld zorgt voor irritaties op de huid en last bij de ademhaling. Voor vlaswol gelden dan ook geen bijzonder voorzorgsmaatregelen voor de plaatsing ervan. Nog meer over ecologisch isoleren.

Op zoek naar info en prijzen voor jouw isolatie?

Dan kan je best eens je licht opsteken bij verschillende aanbieders bij jouw in de buurt. Dat kan makkelijk, vrijblijvend én volledig gratis via onderstaande formulieren (opgelet: een apart formulier voor België en Nederland).

Prijzen en info isolatie België

Prijzen en info isolatie Nederland

BewarenBewaren