PVC of aluminium ramen? Wat is de beste keuze?

Je bent aan het (ver)bouwen, of maakt er alleszins plannen voor. De keuze voor je ramen en het gebruikte materiaal is misschien wel een van de belangrijkste. Waar veel mensen over twijfelen is de keuze tussen PVC of aluminium ramen. Er zijn dan ook veel factoren om rekening mee te houden. Zo speelt het prijsverschil tussen PVC of aluminium ramen een grote rol. Daarnaast zijn aspecten als kwaliteit, mogelijkheid in kleuren en structuur, isolatiewaarde en duurzaamheid ook erg belangrijk. Tot slot is het verschil in levensduur tussen PVC of aluminium ramen ook nog een erg belangrijke factor. 

Verschil in gebruik

Het eerste grote verschil tussen aluminium en PVC zit in hun functionaliteit. Ga je voor een grotere of iets minder typische constructie, kies je beter voor aluminium. Dat is namelijk een heel pak steviger en daarom ook beter geschikt. Ook voor schuifdeuren geldt trouwens hetzelfde. Dit is meteen al een doorslaggevend verschil tussen beide materialen. Uiteraard zijn er tegenwoordig ook zeker al heel stevige en wendbare PVC soorten. Hierdoor pols je dus best altijd eens bij een expert welk type raam het best bij jouw woning past. 

Hoe zit het met de isolatiewaarden?

Die verschillen toch ook best wel wat tussen PVC en aluminium ramen. Het zit namelijk zo dat PVC op dit vlak toch wel de betere keuze is. Ze scoren standaard beter op vlak van isolatie dan aluminium ramen. Daarnaast heeft het ook een betere warmtedoorgangscoëfficiënt, ook wel bekend als U-waarde. Hierbij valt wel op te merken dat het weldegelijk mogelijk is om aluminium ramen beter te laten scoren op vlak van isolatiewaarden. Uiteraard kost dit dan ook wel een pak meer. 

Stijl

In het verleden kozen mensen vaak voor aluminium ramen omdat dit veel moderner leek. Dit was zeker niet onwaar, maar tegenwoordig is er toch al wel het een en ander veranderd. Zo is er ook qua stijl steeds meer en meer mogelijk met PVC. Wat vroeger toch best kunstmatig leek bij PVC, is nu zeker niet meer noodzakelijk zo. De elegante moderne afwerking die vroeger zo typisch was voor aluminium, zie je nu ook terug bij PVC. Voor beide opties zijn er bovendien talloze mogelijkheden met kleuren. Belangrijk hierbij is wel dat je zowel aluminium als PVC ramen niet zomaar zelf kan verven. Laat je hiervoor zeker bijstaan door een expert. Je zou immers schade kunnen toebrengen aan de beschermlaag van je raamkozijn. 

Duurzaamheid en milieu

Uiteraard zal dit aspect voor veel mensen doorslaggevend zijn. Voor een lange tijd was het zo dat aluminium ramen een groot voordeel hadden op dit vlak. Ze zijn immers al een hele tijd 100% recycleerbaar. Je kan een oud aluminium raam recupereren zonder dat het zijn kwaliteit verliest. Tegenwoordig zijn er ook al bedrijven die hetzelfde kunnen met PVC. Ze kunnen namelijk volledig herwerkt worden tot hernieuwde volwaardige PVC producten. Op dit vlak verschillen de twee soorten dus niet erg veel van elkaar. Let wel op: het is niet omdat grondstoffen de mogelijkheid hebben om volledig gerecycleerd te worden, dat dit ook gedaan wordt. Let hier dus zeker op bij de aankoop van het materiaal. Op vlak van levensduur kan je bij beide soorten rekenen op ongeveer 40 jaar. Uiteraard geldt hier dezelfde regel als altijd, hoe kwalitatiever en duurder de soort PVC of aluminium, hoe langer de levensduur. 

Kwaliteit

Op vlak van krasbestendigheid moeten we wel een duidelijk verschil opmerken. Hoewel aluminium ook niet feilloos is, is het wel een pak krasbestendiger dan PVC. Door zijn robuustheid zijn aluminium ramen ook veel inbraakveiliger dan PVC ramen. Daarnaast is aluminium ook beter bestand tegen vocht- en temperatuurschommelingen dan bij PVC. 

Belangrijk om de kwaliteit van de ramen hoog te houden, is het onderhoud. Hoewel beide soorten veel makkelijker te onderhouden zijn dan houten ramen, zit er toch ook wel wat verschil tussen beide. Zo moet je bij aluminium toch serieus oppassen wanneer je sterke of bijtende schoonmaakproducten gebruikt. Mogelijks kunnen ze de beschermende laag op het raam beschadigen of zelfs helemaal afbreken. Bij PVC is dit dan weer minder van belang. Gelukkig zijn beide soorten wel van nature erg gebruiksvriendelijk. 

Prijs

Tot slot zal voor veel mensen de prijs ook een grote rol spelen. In het algemeen zijn aluminium ramen een stuk duurder dan PVC ramen. Ook prijs-kwaliteit zit je beter bij PVC ramen. Daarbij komt ook nog eens dat indien je met aluminium ramen in de buurt wil komen van de isolatiewaarden van PVC ramen, je ook een flinke duit zal moeten betalen. 

Wil je graag vrijblijvend en helemaal gratis meer info en een prijs op maat ontvangen van aanbieders in jouw regio?

Klik dan hier als je in België woont.

Woon je in Nederland? Klik hier!

Slotoordeel

Uiteindelijk komt het allemaal neer op wat jij als eigenaar nodig hebt in je woning. De functionaliteit blijft wat ons betreft het grootste argument. Als je voor een grote of atypische raamconstructie kiest, zal aluminium altijd de logische keuze zijn. Ga je echter voor een normale constructie, kan PVC je wel wat geld uitsparen. Bovendien is het nog eens milieubewuster door betere isolatiewaarden. Let wel zeker op de duurzaamheid indien je kiest voor PVC. Durf zeker aan je specialist vragen of het duurzaam materiaal is.