Premie thuisbatterij in aantocht

Wil jij graag een thuisbatterij installeren? Goed nieuws: binnenkort kan je er een premie voor aanvragen. Met een thuisbatterij kan je je zelfopgewekte energie opslaan die je niet meteen verbruikt. Bovendien wordt het distributienet zo minder belast. Met de premie wil de Vlaamse overheid zonnepaneeleigenaars aanmoedigen om een batterij aan te schaffen. Je kan de premie ten vroegste vanaf  1 augustus aanvragen bij het departement Omgeving.

Voorlopig tot 2020

Met een batterij kan je je overtollige stroom opslaan en gebruiken wanneer jou dat het beste uitkomt.

Wek jij zelf stroom op met zonnepanelen? Met een batterij kan je je overtollige stroom opslaan en gebruiken wanneer jou dat het beste uitkomt. Vraag je binnenkort de nieuwe premie aan? Dan ontvang je 250 euro per kilowattuur en maximum 3.200 euro per batterij of 35% van de kostprijs. Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen de 4 en 8 kW, de zwaarste kost je al gauw 8.000 euro. Voorlopig kan je de premie aanvragen tot eind 2020. “Met een thuisbatterij is het interessanter om groene stroom te produceren”, zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters. “Met deze premie is het rendement voor de consument hoger en moedigen we hem aan een thuisbatterij te kopen.”

Slim aansturen met digitale meter

Lydia Peeters: “Batterijen vormen een extra troef om onze hernieuwbare energiedoelstellingen op een kostenefficiënte manier te halen.”

Wil je je batterij goed benutten? Dan is het belangrijk dat je hem slim aanstuurt. Daarom heb je een digitale meter nodig om voor de batterijpremie in aanmerking te komen. De uitrol van die digitale meter start op 1 juli. Ben je niet meteen aan de beurt maar vraag je toch al een premie aan?  Dan krijg je de kosten voor de installatie van je digitale meter vergoed. “Een batterij die je slim aanstuurt en pas oplaadt bij overproductie, is een belangrijke schakel tussen je zonnepanelen en het distributienet”, zegt Lydia Peeters. “De batterij ontlast het net bij piekproductie en levert stroom aan het net als de energievraag groot is.”

Aan deze andere voorwaarden moet je voldoen

Wil je de premie aanvragen? Opgelet: dat kan alleen als je een milieuvriendelijke batterij aanschaft, bijvoorbeeld een exemplaar op basis van zoutwatertechnologie. Met een loodbatterij kom je niet in aanmerking. Bovendien moet een erkend installateur de batterij plaatsen. Je kan de premie ten vroegste op 1 augustus aanvragen bij het departement Omgeving. “Door de aankoop van batterijen te ondersteunen, maken we de productie van groene energie aantrekkelijker”, zegt Lydia Peeters. “Batterijen vormen een extra troef om onze hernieuwbare energiedoelstellingen op een kostenefficiënte manier te halen.”

Bron: livios.be

Copyright: Aaron Eerdekens

error

Interessant? Delen mag! :-)