Plasticvrij tuinieren, het kan!

Plasticvrij tuinieren, het lijkt een onbegonnen taak. Ga naar gelijk welk tuincentrum en je zal merken dat zowat alles in plastic zit. Maar het kan! Om te beginnen sla je de afzonderlijke zakken compost en de zaailingen in plastic potjes over.

Tuinieren is een van die milieuvriendelijke activiteiten waar we grote fans van zijn. Het kweken van je eigen voedsel (en bloemen) is de meest effectieve manier om de weg van veld naar tafel te verkorten. Het stelt je ook in staat om de controle te bewaren, van de soorten zaden die je plant, tot de kwaliteit van de bodem, tot het type meststof en compost, en de aanwezigheid van plastic.

Plastic is alomtegenwoordig

Inderdaad, plastic speelt helaas een belangrijke rol in de tuinbouw. Denk aan alle kleine potjes en trays waarin zaailingen komen, de zakken met compost, de labels en etiketten, de plastic handvaten, en nog veel meer. Hoe nuttig ze ook zijn, ze zijn niet afbreekbaar en ze dragen allemaal bij tot de plasticcrisis waarin we ons momenteel bevinden.

Het kan anders!

Het goede nieuws is dat het niet zo hoeft te zijn. Er zijn maatregelen die je kan nemen om de hoeveelheid plastic in de tuin te verminderen:

  • Gebruik bij het opzetten van een verhoogd tuinbed, in plaats van de bodem met zwart plastic uit te spreiden om het onkruid te smoren, plat karton of dikke lagen krantenpapier.
  • Bestel grond, compost, mest en mulch in bulk bij een lokale leverancier. Gebruik een kruiwagen om ladingen naar behoefte te vervoeren. Hiermee spaar je tientallen plastic zakken uit.
  • Koop plastic-vrij gereedschap. Kijk voor degenen met houten handgrepen en metalen uiteinden. Gebruik een metalen gieter, die niet broos en barst als een plastic gieter. Zoek katoenen tuinhandschoenen van canvas. Gebruik een houten compostbak.
  • Koop je eigen zaden in papieren zakjes. Gebruik biologisch afbreekbare zaaddozen of maak je eigen zaaddozen van toiletpapier, eierdozen of krantenpapier.
  • Als jouw leverancier enkel werkt met plastic potjes, breng ze dan terug naar het tuincentrum, zodat ze kunnen worden hergebruikt. Zoek altijd naar potjes van gerecycled plastic.
  • Vraag leveranciers naar hun verpakkingen. Vraag bij het bestellen van blote wortel struiken, rozen, bomen, heggen en meer of ze in plastic of papier verpakt zijn.
  • Gebruik een metalen gieter of emmer en pollepel om uw tuinbedden te besproeien.
  • Vermijd geplastificeerde tralies voor planten zoals tomaten, erwten en bonen. Koop ongecoate metalen kooien, houten palen of betonwapeningsdraad.
  • Maak je eigen plantmarkers van ijsstokjes of houten knutselstokjes.
  • Start je eigen zaadbank door zaden op te slaan in glazen potten.
Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)