Pelletkachel milieuvriendelijk? Ontdek de voordelen en nadelen

Zijn pelletkachels milieuvriendelijk? Even milieuvriendelijk als bijvoorbeeld zonnepanelen? Ze hebben de naam een ecologisch alternatief te bieden voor de klassieke kachels en haarden. Voor sommigen zijn ze daarom de heilige graal voor het milieu. Voor anderen zijn ze absoluut te mijden omdat ze nog altijd met een verbrandingsproces werken. Maar, hoe zit het nu eigenlijk met de pelletkachel en het milieu? Is de pelletkachel milieuvriendelijk? Biedt ze inderdaad een schoner alternatief dan de traditionele “stoof”, of moeten we echt uitkijken naar iets anders?

Milieuvriendelijke brandstof

Pellets worden gemaakt van restafval van hout. Er worden dus in principe geen bomen voor gekapt. Maar dat afval raakt toch ooit op, horen we je denken? Inderdaad, er is niet altijd voldoende houtafval voorhanden, zeker niet nu pelletkachels populairder worden. Pellets kunnen echter ook gemaakt worden van andere organisch materiaal, zoals bijvoorbeeld afval van maisplanten. Er wordt zelfs geëxperimenteerd met gemaaid bermgras.

Belangrijk bij de aanschaf van pellets is dat ze het Better Biomasslabel voor duurzame pellets hebben. Die zijn beter voor het milieu. Daarnaast is ook het EN plusA1-keurmerk een aandachtspunt. Dit zegt iets over de kwaliteit van de pellets die belangrijk is voor de levensduur van je kachel.

Pellets mogen dan wel een vrij milieuvriendelijke brandstof zijn, helemaal energieneutraal zijn ze niet. Voor de productie is nog steeds energie vereist.



Minder uitstoot dan gewone kachel, maar…

Of pelletkachels milieuvriendelijk zijn, hangt voor een groot stuk af van de uitstoot. Wat die uitstoot van fijnstof en andere schadelijke stoffen betreft, zijn pelletkachels de schoonste houtkachels die er bestaan. De uitstoot is maar een fractie van wat een traditionele kachel of haard de lucht inblaast. Dat pelletkachels meer en meer in onze woonkamers verschijnen, is dus een goede zaak voor het milieu. Of niet soms? Dat hangt er een beetje vanaf. Pelletkachels stoten nog altijd veel meer fijnstof uit dan verwarming op gas of elektriciteit. Als een pelletkachel dus wordt gebruikt om een oude gewone kachel of haard te vervangen, is het sowieso een verbetering. Maar, als de pelletkachel geplaatst wordt in een woning waar voorheen geen kachel of haard was, en waar ze dus bijvoorbeeld een gasverwarming gaat vervangen, dan gaan we erop achteruit.

Los van het ecologische aspect zijn er nog enkele voor- en nadelen waarmee je rekening moet houden wanneer je een pelletkachel overweegt.

Voordelen pelletkachel

  • Makkelijk in gebruik dankzij automatische ontsteking, afstandsbediening, thermostaat, …
  • Hoog rendement, tot wel 90 procent
  • Autonomie: zo’n 36 uur
  • Gemakkelijke brandstof om te stockeren en te hanteren

Nadelen pelletkachel

  • Kachels vragen veel onderhoud
  • Lawaai van de ventilator, vooral bij het opstarten
  • Elektriciteitsafhankelijk
  • Vlammenbeeld dat voor sommigen onnatuurlijk en nerveus lijkt
  • Prijs

Leesvoer over duurzaam bouwen en wonen

groen leven en energie besparen boek energie besparen natuurlijk isoleren boek boek duurzaam bouwen