Overgewicht hond? Snel ingrijpen is de boodschap

Je ziet soms van die honden die zo dik zijn dat je meteen medelijden met ze krijgt. Het lusteloze en ongezonde straalt er zo van af. Maar, het zijn niet alleen deze extreme gevallen die problemen hebben. Ook een minder uitgesproken overgewicht bij je hond kan al voor de nodige problemen zorgen, zowel op de korte als op de lange termijn.

Gevaren van overgewicht hond

Dieren die een gezond gewicht hebben, leven niet alleen langer, ook hun levenskwaliteit is beduidend beter. Obesitas bij honden en katten kan namelijk voor heel wat aandoeningen zorgen, die op de lange termijn zeer schadelijk zijn, zoals bijvoorbeeld suikerziekte en hartproblemen. Maar er zijn ook problemen die al meteen het welzijn van je huisdier kunnen ondermijnen. Denk daarbij aan een slechte huid en vacht, maar ook aan moeilijkheden met ademhalen en met bewegen.

Wanneer is mijn hond te dik?

Wat het ideale gewicht van jouw hond is, hangt natuurlijk af van het ras. Maar, het is wel interessant om te weten wat de verhouding is tussen het gewicht van je huisdier en dat van een mens. Een kilogram bij een kleine hond komt overeen met zeven kilogram bij een mens. Als blijkt dat je hond dus zo’n twee kilo te zwaar is, lijkt dat op het eerste zicht misschien niet rampzalig, maar als je beseft dat dat hetzelfde zou zijn als wanneer jij 14 kilo te veel moet meesleuren, dan zet je dat wel aan het denken.

Hond met overgewicht: checklist

Er zijn een aantal zaken waarop je kan letten om te bepalen of jouw hond kampt met overgewicht.

Bij een hond met een gezond gewicht:

  • voel je met je vlakke hand de ribben als het dier rechtop staat
  • zie je duidelijk de taille
  • voel je een mooie glanzende vacht
  • merk je dat hij speels en levendig is

Werken aan een gezonder gewicht

Het zal je wellicht niet verbazen, maar de belangrijkste oorzaak van overgewicht bij honden is een foute voeding en/of een teveel aan voeding. In combinatie met te weinig lichaamsbeweging zorgt dit in geen tijd voor een te zwaar dier.

Het is dus van het grootste belang dat jouw hond de juiste gezonde voeding eet, in een goed gedoseerde hoeveelheid. Daarnaast moet je je dier de kans geven om buiten te rennen en te spelen. Lok speels gedrag ook uit door zelf met je dier te gaan spelen.