Nieuwe regeling isolatiepremies (België)

Als je gaat bouwen of verbouwen, hou je maar beter rekening met de nieuwe premieregelingen die ingegaan zijn op 1 januari 2017.

Wat dakisolatie betreft, dien je een R-waarde te halen van minstens 4.5, wat met bijvoorbeeld hennepwol of houtwol of cellulose neerkomt op een dikte van 18cm met een onderdakfolie of een dikte van 16cm met een isolerende onderdakplaat van 22mm of 15cm met een isolerende onderdakplaat van 35mm. De werken zelf doen brengt 3€/m² op, de werken laten uitvoeren 6€/m².

Voor muurisolatie langs de buitenzijde dien je een aannemer in te schakelen en krijg je 15€/m² als de R-waarde minstens 3 bedraagt. Een bepleisterbare houtwolplaat (Pavawall) op je gevel dient dan minstens 12cm dik te zijn, een gevelisolatieplaat voor afwerking met hout of een andere bekleding dient minstens 14cm dik te zijn met de meeste van onze hergroeibare materialen.

Voor buitenmuurisolatie aan de binnenzijde (een oplossing die eigenlijk enkel met hergroeibare isolatiematerialen technisch correct kan) zijn er 2 mogelijkheden :

  • je laat de werken uitvoeren door een gecertificeerd aannemer voor binnenisolatie (nieuw) of aspirant
  • je voert de werken zelf uit onder begeleiding van een controlerend architect

De R-waarde dient 2 te zijn en je krijgt 15€/m² of de werken nu door een aannemer of jezelf (met controle architect) zelf worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld een Pavadentro van 10cm of een Pavawall van 8cm volstaan.

Bron: Ecomat