Met deze tips tegen zweten kom je fris voor de dag

Zweten is een 100% natuurlijk proces, maar veel mensen beschouwen het als onsmakelijk, vervelend en zelfs vies. Niemand heeft immers graag vochtige oksels en bij sommige mensen gaat zweten samen met onaangename geuren. Schone oksels, frisse voeten en droge handen; dat willen we! We zijn dan ook allemaal voortdurend op zoek naar tips tegen zweten, zodat we zweetplekken kunnen voorkomen. Wat te doen tegen zweten?

Waarom zweten we?

Een hete zomeravond, een intensieve training, spanning of een te warme trui: iedereen kent dat zweterige gevoel. In tegenstelling tot wat veel mensen ervaren is zweten echter niet ‘vies’, het is gezond. Sterker nog, transpiratie is onmisbaar: we zweten om de lichaamstemperatuur op peil te houden en afvalstoffen uit te scheiden.

Meestal is zweet een reactie op warmte of inspanning. Maar we kunnen het ook psychisch warm krijgen (bij stress of angst). Ook overgewicht kan ervoor zorgen dat je bij een kleine inspanning al gaat zweten. Zweet bevat de zouten van natrium, calcium en kalium, maar ook aminozuren, ureum, glucose en melkzuur. Hoewel we graag zweetplekken liever voorkomen, is zweten op zich dus gezond.

Oorzaken van zweten

Wanneer je gewoon gaat zweten, wordt dit veroorzaakt door een hogere temperatuur van het lichaam. Je zenuwen geven als gevolg van de warmte een signaal aan de zweetklieren om zweet te produceren. Bij overmatige transpiratie is iets anders aan de hand. Overmatig zweten betekent dat je meer zweet dan logischerwijs nodig is om je lichaam te beschermen tegen oververhitting. Waarom de één meer zweet dan de ander is niet altijd duidelijk. Dit zijn enkele mogelijke oorzaken van overmatig zweten:

  • grote lichamelijke inspanning
  • aanleg
  • stress
  • angst
  • verkeerde kleding
  • slechte conditie
  • overactieve schildklier
  • lage bloedsuikerspiegel
  • menopauze
  • afwijking van de zenuwen

Wat te doen tegen zweten?

Vers zweet is reukloos. Toch kan zweet soms onaangenaam ruiken. Dat heeft te maken met bacteriën die op de huid leven. Die zetten het zweet om in geurstoffen en zo ontstaat die typische zweetlucht. De belangrijkste tip tegen zweten is je daarom steeds grondig wassen en daarna meteen een goede deodorant gebruiken.

Maar wat is nu een goede deodorant? Heel wat bekende deo’s bevatten aluminiumzouten (op de ingrediëntenlijst ook soms vermeld als aluin of alum). Deze stoffen blokkeren de zweetkliertjes, waardoor de transpiratie stopt. Het is natuurlijk de vraag of het verstandig is om het transpiratieproces af te remmen, gezien de belangrijke functies die het heeft. Bovendien kunnen aluminiumzouten geleidelijk aan zorgen voor huidirritatie.

Door te kiezen voor een natuurlijke deodorant zonder aluminiumzouten, maar met antibacteriële werking, vermijd je die vervelende zweetgeur op een uiterst milde manier. Het zijn immers de bacteriën die zorgen voor ongewenste luchtjes. Door deze te vernietigen, wordt de vorming van geurtjes voorkomen nog voor ze ontstaan. En dit zonder de poriën af te sluiten.

Nog meer tips tegen zweten

Met goede hygiëne en een natuurlijke deodorant kom je al een heel eind, maar zweetplekken en -geuren kun je op nog meer manieren voorkomen.

Nog 5 extra tips tegen zweten:

  1. Let op wat je eet. Zweetversterkend zijn onder andere peper, cafeïnerijke drankjes, knoflook, ui, (rood) vlees, eieren, fastfood en geraffineerde producten. Heb je last van overmatig zweten, dan kan het helpen om voornamelijk plantaardig te eten, waarbij je erop let dat deze voeding uit verse en pure producten bestaat.
  2. Eet (of drink) veel salie. Dit kruid helpt bij overmatig transpireren. Je kunt salie in gerechten gebruiken als smaakmaker of drinken als thee.
  3. Wees matig met alcohol. Alcohol zorgt namelijk voor de verwijding van bloedvaatjes onder de huid, waardoor er meer bloed naar de huid stroomt en je het warm krijgt en meer gaat zweten.
  4. Draag zoveel mogelijk katoen en linnen. Dit zijn –in tegenstelling tot synthetische materialen- stoffen die ademen. Draag ook losse, luchtige kleding en trek elke dag schone kleren aan. En: koop sokken van katoen.
  5. Heb je een gevoelige huid, kies dan voor een roll-on deodorant. Deze zijn doorgaans milder qua samenstelling dan spray.

Bron: Weleda.be