Hoe hou je kleding mooi? Tips om je kleren een langer leven te geven

Dat fast fashion niet goed voor het milieu is, wist je vast al. Wie milieuvriendelijk shopt, vermijdt daarom meestal goedkope kledingketens. Maar zelfs als je vaker ecologisch koopt, hebt je vast al heel wat ‘wegwerpkleding’ in je kast. Om te vermijden dat je kleren op de afvalberg terechtkomen, komt het er vooral op aan je kleding zo lang mogelijk te gebruiken. Goed zorg dragen voor je kleren is dan de boodschap.

Wassen: zo weinig en kort mogelijk

Correct wassen draagt enorm bij tot de houdbaarheid van een kledingstuk. Volg dus zeker de wasvoorschriften, zelfs degene waarvan je denkt ‘ach, dat kan geen kwaad’, zoals een item binnenstebuiten wassen. Dat helpt namelijk echt je kleren langer mooi te houden. Sorteer ook per kleur en hang alles correct te drogen. Sommige kleren moet je liggend drogen. Vermijd de droogkast, want de hitte en het centrifugeren is best intensief voor een kledingstuk. Vergeet niet op koud te wassen: de meeste kleren zijn geen fan van heet water en kunnen perfect op 30° gewassen worden.

Wassen kan je in de meeste gevallen zelfs helemaal vermijden door kleren regelmatig te luchten. Luchten houdt jeans en wollen kleding veel langer mooi dan wassen.

Vlekken snel en effectief bestrijden

Merk je dat de kleuren beginnen te vervagen? Dan kan je een scheutje azijn toevoegen. Dat helpt kleuren behouden en heeft een dubbele functie als wasverzachter. Geen zorgen, de geur blijft niet hangen. 

Vlek op je lievelingsshirt? Wacht niet met het te wassen tot je een volle machine hebt vergaard, maar pak de vlek meteen aan. Doe er een (milieuvriendelijk) vlekkenmiddel op en laat het even weken. Toptips: ossengalzeep, Franse klei of baksoda. Bij witte kleren zijn azijn, ossengalzeep en zelfs bleekmiddel goede vlekkenbestrijders.  

Slim aanpakken vanaf de start

Het begint al bij het shoppen: fast fashion heeft nu eenmaal een kortere levensduur. Kies dus voor kwaliteitsvolle items die liefst ook makkelijk te onderhouden zijn. Kwaliteitsvolle jassen, zoals een (faux) leren jasje of een wintermantel, kunnen wel tientallen jaren meegaan. Ook natuurlijke materialen dragen bij tot een langere levensduur, want ze absorberen minder snel geuren en zijn kwalitatiever van aard. 

Hoe je de kleding bewaart, heeft ook een effect op de levensduur. Blouses en hemden hang je beter op, zwaardere items of van elastische stoffen vouw je beter op. 

Op naar een volgend leven 

Merk je de eerste verslijtingsverschijnselen op? Kan je het stuk retoucheren? Of een tweede leven geven als ander kledingstuk? Je vindt erg creatieve tutorials om zelf met naald en draad aan de slag te gaan.

Gooi een stuk in goede staat niet zomaar weg, maar doneer het of verkoop het op een tweedehandsplatform. Als het echt helemaal versleten is, kan je er vodden van maken. 

Het vergt wat moeite om een kledingstuk langer mooi te houden, maar dan heb je wel enkele kwaliteitsvolle jaren aan een item gebreid én de afvalberg weer wat verkleind.