Elektrisch rijden en het duurzame gemak van een laadpas

Je bent de chauffeur van een elektrische wagen. Je bent in dienst van een werkgever die besloten heeft om zijn wagenpark te vernieuwen en duurzamer te maken. Het maakt niet uit of je een volledig elektrische auto rijdt, of gebruik maakt van een hybride wagen. De batterij van je auto zal op gezette tijden opgeladen moeten worden. Dan is het wel zo gemakkelijk als je bij meerdere laadstations in binnen- en buitenland terechtkunt, ook bij snellaadstations. Jij en je werkgever doen er goed aan om voor het laden gebruik te maken van een universele laadpas. Een universele pas biedt zekerheid en gebruiksvriendelijkheid, vaak meer dan je verwacht.

Wat zijn de voordelen van een laadpas voor een werkgever?

Als werkgever wil je graag inzicht in de kosten van je wagenpark. Bij traditionele auto’s kijk je daarbij ook zeker naar het brandstofgebruik. Voor je moderne vloot let je op het aantal keren dat een autoaccu opgeladen moet worden en koppel je dit aan de kilometerstand. Zo kun je sturen op een efficiënt gebruik van je auto’s. Een laadpas geeft je per auto een maandelijkse verzamelfactuur. BTW is al uitgesplitst. Aangifte bij de Belastingdienst wordt zo een stuk eenvoudiger. Ook is het veel gemakkelijker om onkostenvergoedingen van je werknemers te controleren en tijdig uit te betalen.

Wat zijn de voordelen van een laadpas voor een werknemer?

Zoals gezegd geeft je laadpas maandelijks een factuur. Dat is een stuk eenvoudiger dan de oude situatie waarin je elke maand bonnetjes moest verzamelen voor je onkostendeclaratie. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je bonnetjes kwijt bent geraakt. Ook zul je gemerkt hebben dat het soms langer duurde voordat je je voorgeschoten geld op je rekening gestort kreeg. Met een laadpas en de maandelijkse factuur is controle door de administratie, akkoord geven en uitbetalen een stuk sneller. Heb je bovendien een universele laadpas, bijvoorbeeld van Travelcard, dan kun je bij vrijwel elk laadstation met je pas terecht. Zowel in binnen- als buitenland.

Wat kan ik nog meer met een universele laadpas?

Denk vooral niet dat een laadpas uitsluitend geschikt is voor elektrisch laden. Heb je een hybride auto, dan kun je er ook je fossiele brandstof mee afrekenen. Mag je auto weer eens een keer door de wasstraat? Ook je schoonmaakbeurten reken je snel en eenvoudig af met je universele pas. Je pas is ook geschikt om parkeerkosten mee af te rekenen en er zijn passen, bijvoorbeeld die van Travelcard, die ook geschikt zijn om met openbaar vervoer te reizen. 

Hoe maak ik het handigst gebruik van mijn laadpas?

Omdat een universele pas van Travelcard bij zoveel stations te gebruiken is, lijkt het minder noodzakelijk om je route goed te plannen en daarbij rekening te houden met de verspreiding van laadstations of tankstations. Doe dit toch maar. Immers, als je je accu oplaadt en er zitten nog tientallen procenten vermogen in, dan duurt het over het algemeen langer. Je kunt beter wachten met opladen tot je accu echt leeg begint te raken. Wil je alleen gebruik maken van snelladers? Op de app die bij je universele laadpas hoort, kun je exact zien waar ze zich bevinden. Zo leg je sneller en efficiënter je routes af.