Hoe zit het met de veiligheid van je laadpaal?

Een elektrische wagen in mijn garage? Neen dank je, voor je het weet staat heel je huis in lichterlaaie. Je hoort inderdaad weleens verhalen over elektrische voertuigen die vuur vatten. Het is dan ook een argument dat maar al te graag boven wordt gehaald door mensen die sowieso al geen fan zijn van elektrische auto’s. Maar hoe zit het nu echt met de veiligheid van een laadpaal in je garage?

Laadpaal veiligheid? Beter dan stopcontact!

Eerst en vooral moeten we zeggen dat het opladen van een elektrische auto veiliger gebeurt met de laadpaal dan via een gewoon stopcontact (want dat kan ook). Voor de laadpaal wordt een apart circuit voorzien, waardoor de kans op kortsluiting kleiner wordt.

Brandgevaar opladen elektrische auto

Het eigenlijke (brand)gevaar zit dus niet in de laadpaal, maar in het elektrische voertuig zelf. En dan meer bepaald in de batterijen. Door een storing kan er oververhitting ontstaan die uiteindelijk kan resulteren in een hevige brand. Een laadpaal in een parkeergarage is niet echt een goed idee.

Veilige plaatsing laadpaal

Het is daarom van het grootste belang dat een laadpaal op een veilige plek wordt geplaatst, en liefst niet in de garage. Om de woning te sparen lijkt het ons dus sowieso het beste om een laadpaal buiten de woning te plaatsen en het voertuig buiten op te laden.

Akkoord, de kans is klein dat er iets misloopt, maar niet onbestaande.

Wil je een laadpaal bij je huis laten plaatsen en je wil advies over laadpalen in het algemeen en over de mogelijke veiligheidsrisico’s? Dan neem je best contact op met enkele verdelers van laadpalen.

Dat kan makkelijk in één beweging via deze link.