Verstoort koffie suikerspiegel, en wat is de invloed van het ontbijt daarop?

Als je slecht hebt geslapen, stel je die kop sterke, zwarte koffie toch maar beter uit tot na het ontbijt. Uit Brits onderzoek blijkt immers dat koffie het metabolisme en de suikerspiegel kan verstoren.

Nachtelijke experimenten

Voor de studie werd gezonde mannen en vrouwen gevraagd om drie verschillende nachtelijke experimenten in willekeurige volgorde te ondergaan.

Normale nachtrust

In een eerste experiment was de nachtrust normaal en kregen ze bij het ontwaken een suikerhoudende drank. Deze kwam qua calorieën overeenkomt met een doorsnee ontbijt.

Om het uur wakker

Bij een volgend experiment werden ze de hele nacht om het uur gewekt. Bij het ontwaken kregen ze hetzelfde suikerhoudende drankje. 

Slecht nacht en sterke koffie

Ook bij de derde proef werden de deelnemers voortdurend gewekt. Bij het opstaan kregen ze eerst een sterke zwarte koffie, een halfuurtje voor het vloeibare ontbijt.

Eén slechte nacht verstoort metabolisme niet

Uit eerder onderzoek was gebleken dat verschillende nachten met onvoldoende slaap negatieve metabolische effecten kan hebben. Maar deze studie toont aan dat een enkele nacht van gefragmenteerde slaap niet hetzelfde effect heeft. Het wakker maken verstoorde de glucose- en insulinereacties van de deelnemers bij het ontbijt niet echt.

Suikerspiegel en koffie

Zwarte koffie voor ontbijt, suikerspiegel in de war

Maar dat bleek heel anders als er sterke zwarte koffie vóór het ontbijt werd gedronken: dit verhoogde de bloedglucoserespons op het ontbijt met ongeveer zo’n 50 procent. Dat is significant, want veel mensen beginnen de dag met een kop koffie, zegt hoogleraar James Betts, die toezicht hield op de studie.

“We weten dat bijna de helft van de mensen ’s ochtends wakker wordt en, nog voor iets anders te doen koffie drinkt”, zegt Betts. “En hoe vermoeider we ons voelen, hoe sterker de koffie. Deze studie is belangrijk omdat we tot nu toe beperkte kennis hadden over wat dit met ons lichaam doet, in het bijzonder voor onze stofwisseling en bloedsuikerspiegel.”

Op zoek naar een gezonde boost om je dag te beginnen? Check dan zeker eens de gembershots!

Beter eerst eten, dan pas koffie

Volgens de onderzoekers is het beter eerst te ontbijten en later koffie te drinken, maar is er ook nog meer onderzoek nodig. “Er is nog veel meer dat we moeten leren over de effecten van slaap op ons metabolisme, zoals hoeveel slaaponderbreking nodig is om ons metabolisme te verstoren en wat de langetermijnimplicaties hiervan zijn”, zegt hoofdonderzoeker Harry Smith. “Maar ook hoe lichaamsbeweging bijvoorbeeld kan helpen om de effecten hiervan tegen te gaan.”

De studie verscheen in het British Journal of Nutrition.