Knutselen met afval. Met deze tips vermijd je de vuilbak

We streven allemaal naar een wereld zonder overbodig gebruik van single-use plastics en het reduceren van ander afval, maar helaas is dat in de huidige maatschappij niet altijd even makkelijk. Er is echter een manier om creatief van al dat afval af te geraken zonder het in de vuilbak te laten verdwijnen. Wij geven graag enkele creatieve upcycling-ideetjes die je makkelijk samen met je kinderen in elkaar kan knutselen met afval. Een leuke activiteit voor het hele gezin waar je jong geweld kan leren over de wondere wereld van upcycling.

Knutselen met afvalmaterialen, enkele ideetjes

Macramé terrariumhanger

Het concept is simpel: het enige wat je nodig hebt is potgrond, een plantje, een plastic PET-fles van 1, 1,5 of 2 liter, touw, een kapstok en enkele kiezelsteentjes. Knip het bovenste deel van de fles af en hou de onderkant van de fles bij. Die onderkant is bij voorkeur 10 tot 15 cm lang, maar eigenlijk mag je dit helemaal zelf beslissen.

Vul de onderkant van de fles met potgrond, plaats het plantje erin en versier met kiezelsteentjes. Vervolgens maak je de macramé hanger met het touw. Dit lijkt een hele opgave, maar eens je de techniek doorhebt, is het best simpel!

Vervolgens plaats je de zelfgemaakte bloempot in de hanger, hang je de macramé hanger aan een kapstok en klaar is kees!

Knutselen met plastic: fancy armbandjes

De overschot van de plastic PET-fles hoef je ook niet zomaar weg te gooien. Daar kan je probleemloos kleurrijke armbandjes van maken. Let wel op dat een van deze stappen in het proces best door een ouder zelf wordt gedaan.

De benodigdheden heeft iedereen thuis wel liggen: een breekmes, een PET-fles, nagellak en een beker. Eerst en vooral snij je ‘reepjes’ van de plastic fles in de vorm van een armband. Daarna kan je als ouder het strijkijzer bovenhalen (zo kan je kinderen ook meteen wijzen op de gevaren ervan) en de randen van de plastic ringen ‘smelten’ tot de gewenste grootte. Wanneer het plastic het hete strijkijzer raakt, zal het automatisch beginnen krullen. Hoe langer je de ringen tegen het strijkijzer houdt, hoe steviger ze zullen worden.

Eens ze afgekoeld zijn, kunnen je kinderen ze naar hartenlust beschilderen met (bij voorkeur bio) nagellak. Zo hoef je je geen zorgen te maken over schadelijke stoffen die vrij komen. Om de armbanden te drogen, hang je ze best over een plastic beker. Even geduld hebben tot alles opgedroogd is, en je kinderen kunnen pronken met hun zelfgemaakte sierraden.

Knutselen met kurken: maak bijenvriendjes

Kurken van wijnflessen worden vaak meteen naar de vuilbak verwezen, maar kunnen ook leuk knutselmateriaal zijn. Het enige dat je nodig hebt is zwarte en gele waterverf, een kurk, stevige ijzerdraad en (indien mogelijk) zelfklevende wiebeloogjes. Je neemt de kurk, schildert hem geel, je zet er zwarte strepen op, voegt de oogjes toe en van de ijzerdraad maak je vleugels die je in de kurk prikt. Een simpel idee en een mooie toevoeging bij elke plant in huis!

Knutselen met wc-rolletjes: een knikkerbaan

Tegenwoordig zijn er heel wat wc-rollen beschikbaar die je probleemloos mee kan doorspoelen, maar de normale, kartonnen wc-rolletjes blijven vaak liggen en worden onnodig weggegooid. Je kan ze echter makkelijk doormidden knippen en je hebt meteen twee elementen voor een knikkerbaan gemaakt. Het enige dat je voor de rest nodig hebt is verf naar keuze, lijm en een nodige dosis creativiteit. Wie heeft er nieuwe, dure knikkerbanen nodig wanneer je de materialen waarschijnlijk zelf in huis hebt?

Knutselen met doos: ronkende DIY-gitaren

Dit is de perfecte oplossing voor kinderen die graag de rockster uithangen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt: verf cornflakesdozen, lege keukenrollen, lijm, een schaar en touw. Je knipt een gat in de cornflakesdoos, bevestigt de lege keukenrol eraan en schildert ze samen in een kleur naar keuze. Vervolgens bevestig je het touw aan beide kanten van de cornflakesdoos et voilà, het eerste instrument van je kinderen is geboren.

Boeken rond knutselen met afval

Dit zijn natuurlijk slechts enkele kleine ideetjes, maar de mogelijkheden van knutselen met afval zijn enorm breed.

Zo zijn er heel wat boeken over upcycling geschreven, speciaal op maat van kinderen. Ze zijn allemaal terug te vinden in onze Gezondverstandig Boekenhoek onder de noemer ‘voor kids’.