Kaleien of cementeren, wat kies je voor jouw gevel?

Je gevel heeft zijn beste tijd gehad en is stilaan aan een renovatie toe? Of je wil je buitenmuur een nieuwe frisse look geven? Dan zijn er verschillende opties. De meest voorkomende zijn cementeren of kaleien. Wat houdt dat precies in en welke kies je best? We zetten ze even op een rijtje en bespreken de voor- en nadelen van beide technieken.

De technieken in een notendop

Wat is cementeren?

Het cementeren van een gevel is het bestrijken van de gevel met een cementlaag. Het cement is beschikbaar in diverse samenstellingen en er kunnen allerlei toevoegingen worden gedaan in functie van stevigheid of uitzicht.

Wat is kaleien?

Het schilderen van muren met kalei geeft ze een authentieke uitstraling. Kalei bestaat voor het grootste deel uit kalk. Deze oude geveltechniek werd vroeger voornamelijk gebruikt op boerderijen om vocht in muren te voorkomen, vooral in stallen. 

Bescherming van de gevel

Het cementeren of kaleien van een gevel werd vroeger in de eerste plaats gedaan om de gevel te beschermen tegen weersomstandigen zoals regen, wind, hagel, vorst… Zowel kalei als cement bieden een prima bescherming van je gevel.

Effect op dampopenheid

Wanneer we gaan kijken hoe ademend de muren zijn, oftewel hoe dampopen, stoten we al meteen op een verschil. Wanneer je kiest voor kalei zal je gevel dampopen blijven. Vocht zal dus vrij in en uit de muur kunnen trekken. Dat is bij cementeren niet het geval. Je gevel cementeren heeft hier dus wel nadelen.

Kalei: dampopen

Cementeren: niet dampopen

Isolatie

Bij de renovatie van een oude gevel is isolatie ook niet onbelangrijk. In de meeste gevallen kan je kiezen voor spouwmuurisolatie. Wanneer dat niet mogelijk is (bijvoorbeeld omdat er geen spouw is), dan kan de muur langs de buitenzijde worden geïsoleerd. Dat kan echter alleen in het geval van cementeren. Bij kalei blijft de oorspronkelijke gevelstructuur zichtbaar en kan je dus geen isolatie aan de buitenzijde van de muur aanbrengen.

Esthetische mogelijkheden

Als we puur op uitzicht gaan beoordelen, dan vinden we kalei mooier. We moeten er wel meteen bij vertellen dat het ook mogelijk is om je gevel te cementeren met een soort van kaleilook. Dat zit er op zich niet slecht uit, maar kalei heeft op het esthetische vlak wat ons betreft toch een streepje voor. Bij kalei kan je kiezen voor diverse afwerkingstechnieken (korrelig, met strepen, glad, …). Het is niet makkelijk om de technieken onder de knie te krijgen, maar echte vaklui kunnen er ware pareltjes van maken.

Maar, het hangt er natuurlijk allemaal van af wat je precies wil.

Kalei: de structuur van de gevel blijft zichtbaar. Als je dat mooi vind, is dit de way to go!

Cementeren: je kan de textuur van de gevel helemaal veranderen of je kan gaan voor een superstrak resultaat.

Op het vlak van plaatsing

Prijs kaleien of cementeren

Als we gaan kijken naar de prijs van beide technieken, stellen we vast dat deze zeer gelijklopend is. Zowel voor het kaleien als voor het cementeren van gevels kom je uit op een prijs die schommelt tussen de 25 en 40 euro. Ontdek hier wat de factoren zijn die de prijs van kaleien bepalen.

Kaleien of cementeren, wat wordt het?

Zoals we net besproken hebben, is er voor beide technieken iets te zeggen. Kaleien blijft wat ons betreft een interessantere techniek, vooral omdat het volledig natuurlijk is.

Wil je strak, modern en glad? Ga dan voor cementeren!

Vind je het belangrijk dat je een dampopen ademende gevel hebt of wil je het authentieke aspect van de bestaande muur behouden? Ga dan voor kaleien!