Isoleren met stro, vintage en kwalitatief
Waarschijnlijk fronste u toch even de wenkbrauwen bij het lezen van deze titel. Isoleren met stro lijkt iets uit ver vervlogen tijden. Deels is het dat ook. Maar stro-isolatie in zijn moderne vorm is eigenlijk vrij efficiënt. Bovendien doet uw portemonnee er eveneens een goede zaak mee.
Budgetvriendelijk en kwalitatief
Over het algemeen is is stro een ideaal budgetvriendelijk alternatief als groene isolator. Het heeft sterke eigenschappen op vlak van warmtebehoud. Ook op akoestisch vlak doet u er goed aan om te isoleren met stro. In tegenstelling tot sommige andere isolatoren, laat stro na gebruik geen schadelijke stoffen achter. Bovendien is stro zeer goedkoop en heeft het een uitzonderlijke prijs-kwaliteit balans. Stro wordt al veel ingezet in aardbevingsgevoelige regio’s omdat het schokdempend werkt. Het is eigenlijk ook een restproduct uit de landbouw, wat het op en top duurzaam maakt.
Veelgestelde vragen
U hoeft geen schrik te hebben voor brandgevaar bij stro. Het is hier zeer goed tegen bestand door speciale behandelingen. Dit geldt enkel voor stro die reeds bewerkt is. Bij onbewerkte stro moet je goed opletten! Misschien dacht u ook dat stro aantrekkelijk was voor ongedierte. Niets is minder waar. Door het hoge cellulosegehalte zijn er amper voedingsstoffen te vinden in stro. Je zou misschien denken dat een strooien huisje niet stevig is, ook dit is niet waar. Een constructie met stro is zelfs zwaarder en steviger dan een houtskelet. Ook hoeven hooikoortspatiënten helemaal niet bang te zijn. Door het verwerkingsproces is er helemaal geen risico op pollen en dergelijke.Een kleine kanttekening
Hoewel het op papier een uitstekende isolator is, zijn er toch een paar nadelen aan verbonden. Na het verwerkingsproces is alles veilig, maar hiervoor nog niet. Als stro vochtig is, is het onbruikbaar als isolatiemateriaal. Ook qua brandveiligheid is het geen topproduct als het nog niet verwerkt is. Er worden ook nog veel maatregelen genomen om het zo stevig mogelijk te maken. Uiteindelijk is het ook zeer stevig, maar dit zorgt dan wel voor een wanddikte van 55 centimeter. Over het algemeen dus een goede en goedkope isolator, met een paar aandachtspunten. Nog meer over ecologisch isoleren. Meer info over natuurlijk isoleren ontdek je in het boek “Natuurlijk Isoleren” van Sigrid Van Leemput!Op zoek naar info en prijzen voor jouw isolatie?
Dan kan je best eens je licht opsteken bij verschillende aanbieders bij jouw in de buurt. Dat kan makkelijk, vrijblijvend én volledig gratis via onderstaande formulieren (opgelet: een apart formulier voor België en Nederland).