Is kurkuma gezond?

Kurkuma, een specerij die in onze Westerse wereld lange tijd vrij onbekend was, wint steeds meer aan populariteit. Niet onterecht, want uit een groeiend aantal onderzoeken blijkt dat het gebruik van Kurkuma gezond is. Benieuwd wat Kurkuma voor jou kan doen? Daar vertellen we je graag meer over. Natuurlijk delen we daarbij ook meteen ons favoriete Kurkuma recept met je: Golden Milk. Een hartverwarmend en supergezond drankje, waar je deze koude, regenachtige dagen wel mee door komt. Lees snel verder!

Kurkuma (ook wel Koenjit of geelwortel genoemd), wordt verkregen uit de Curcuma Longa plant, die tot dezelfde familie behoort als de meer bekende Gemberwortel. Kurkuma wordt in India al decennialang gebruikt als kleurstof, smaakmaker en als geneeskrachtig middel in de Ayurvedische geneeskunst. In onze Westerse wereld werd het tot voor kort eigenlijk enkel gebruikt als kleurstof. Bijvoorbeeld om kerriepoeder de karakteristieke gele kleur te geven. Kurkuma bestaat uit drie verschillende gele pigmenten, ook wel Curcuminoïden genoemd. Deze Curcuminoïden geven Kurkuma de geneeskrachtige werking. De meest bekende soort is Curcumine, een sterke antioxidant die bekend staat als ontstekingsremmend en antibacterieel.

Kurkuma2

Wanneer je op internet gaat zoeken naar de geneeskrachtige werking van Kurkuma, vind je talloze onderzoeken die verschillende gezondheidsvoordelen van Kurkuma benoemen. Vaak gaat het hier echter om onderzoeken naar Curcumine, in (zeer) hoge doseringen tot wel 4 gram per dag. Kurkuma bestaat slechts voor ongeveer 3% uit Curcumine. Dat betekent dat je voor 1 gram Curcumine wel 30 gram Kurkuma moet eten. Dat is echt heel veel. Het is vrijwel onmogelijk om zulke hoge doseringen binnen te krijgen met enkel het eten van Kurkuma. Daarom wordt er ook veel gebruik gemaakt van Curcumine supplementen. Ga je toch liever voor verse Kurkuma of Kurkuma poeder? Voeg dan ook een beetje zwarte peper toe. Dit zorgt ervoor dat Kurkuma tot 2000x beter opgenomen wordt door je lichaam.

Is kurkuma gezond en wat kan het voor jou betekenen?

  • Kurkuma werkt sterk ontstekingsremmend. Verschillende studies tonen aan dat Curcumine sterk ontstekingsremmend werkt. Dit is een zeer belangrijke eigenschap van Kurkuma, omdat ontstekingsprocessen een centrale rol spelen in bijna alle chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen, auto-immuunziekten en problemen in het verteringssysteem.
  • Kurkuma is een sterke antioxdant.  Antioxidanten helpen om ons lichaam te zuiveren van vrije radicalen en andere giftige stoffen die ons ziek maken.
  • Kurkuma vermindert het risico op hart- en vaatziekten. En dat is goed nieuws, want in Nederland overlijden er ieder jaar duizenden mensen aan een hartaanvallen of beroerte. Het is doodsoorzaak nummer één. Deze ziekten ontstaan o.a. door ontstekingen, waar Kurkuma zogezegd een sterk effect op kan hebben. Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
  • Kurkuma vermindert het risico op Alzheimer.  Kurkuma kan het degeneratieve proces van de ziekte van Alzheimer afremmen. De ziekte ontstaat onder andere door ontstekingen en ophopingen van een giftig eiwit tussen de hersencellen, die voor een verstoring van de hersenfunctie zorgt. Onderzoeken laten zien dat Kurkuma kan helpen bij het afbreken van dit eiwit.
  • Kurkuma als ‘kankerkiller’. Een ander veel besproken eigenschap van Kurkuma is dat het zou helpen in de strijd tegen kanker. Kanker ontstaat door ongecontroleerde deling van lichaamscellen. Uit verschillende dierstudies is gebleken dat het gebruik van Kurkuma verspreiding van kanker tegen kan gaan en de groei van tumoren kan afremmen. Deze successen zijn tot op heden echter enkel behaald bij dierproeven in een laboratorium en het is dus de vraag of het ook helpt bij de behandeling van kanker bij mensen. Tot op heden zijn de resultaten echter veelbelovend.

Dit is een korte opsomming van de vele gezondheidsvoordelen van Kurkuma. Er zijn er nog veel meer te noemen, maar met dit indrukwekkende lijstje is denk ik wel duidelijk geworden dat Kurkuma toevoegen aan je voedingsschema, geen slecht idee is.

Conclusie: Is kurkuma gezond? Absoluut!