Intermittent fasting, dit moet je weten

Afvallen en diëten kan behoorlijk lastig zijn. Er is dan ook om de zoveel tijd weer een nieuwe hype die op een makkelijke manier een slank lichaam belooft. Momenteel is intermittent fasting enorm populair. Wellicht speelt het feit dat je mag eten wat je wil. Je moet alleen rekening houden met wanneer je dat doet.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting, oftewel periodiek vasten, houdt in dat je gedurende een bepaalde (korte) periode voeding tot je neemt en in de tussentijd niets eet. Kijk hier voor intermittent fasting schema’s.

Wat mag je (niet) eten?

Het leuke van intermittent fasting is dat je in principe mag eten wat je wil. Je hoeft dus niet per se aan de slag met suikervervangers en allerhande light producten. We vertellen er wel graag bij dat je bij voorkeur toch kiest voor gezonde voeding. Met een keertje zondigen is niets mis, maar het vasten mag geen vrijgeleide zijn om je tijdens de eetmomenten vol te proppen met chips, pizza en friet.

Welke soorten intermittent fasting

Er bestaan verschillende soorten intermittent fasting. Welke je kiest, hangt af van welke je het beste ligt. De ene doet het liefst elke dag een beetje, de andere wil er maar één keer per week mee bezig zijn, maar dan wel full force. We zetten er enkele op een rijtje.

16/8 fasting

Bij 16/8 fasting heb je een “eetframe” van 8 uren. De overige 16 uren mag je enkel water, koffie of thee drinken.

Een voorbeeldje van hoe je dag er zou kunnen uitzien.

Je staat op om 7 uur, je slaat het ontbijt over en om 12 uur eet je. Je laatste maaltijd van die dag moet je om 20 uur achter de kiezen hebben.

Maar je kan het ook anders aanpakken. Je eet bijvoorbeeld wel ontbijt om 9 uur. Dan mag je eten tot 17 uur. Dit is voor veel mensen haalbaarder: een relatief laat ontbijt en een vroege avondmaaltijd.

Je kan ermee schuiven tot je jouw ideale schema hebt gevonden. Waar heb je het meeste moeite mee? Het aftellen tot je mag ontbijten? Of heb je eerder last van avondlijke cravings?

5/2 intermittent fasting

Bij 5/2 fasting eet je vijf dagen normaal. Twee dagen per week eet je maximaal 500 calorieën, die dan nog voor minstens 40 % uit eiwitten bestaan.

Een belangrijk voordeel is dat je gedurende de vijf “eetdagen” je normale patroon kan aanhouden. De twee vastendagen zijn dan weer wel pittig. Je kan last krijgen van flauwtes en ook met de concentratie durft het weleens wat stroever lopen.

24 uur vasten

Bij 24 uur vasten eet je zes dagen per week normaal. Gedurende 24 uur eet je helemaal niets.

Voordeel is dat je echt kan inplannen wanneer je voor je vastendag gaat. De rest van de week hoef je helemaal nergens aan te denken. Klinkt aanlokkelijk. Weet wel dat 24 uur erg lang is en dat je al behoorlijk wat discipline aan de dag zal moeten leggen.

Tips voor beginners

  • test verschillende methodes om te ontdekken welke jou het beste ligt
  • schuif met de tijdframes om te kijken wat voor jou de makkelijkste en meest haalbare manier is
  • blijf te allen tijde voldoende drinken! Een goede manier: elke keer je zin krijgt in eten, drink je een glas water. Het leidt je af van het vasten én je krijgt meteen voldoende vocht binnen.

Intermittent fasting boek

Wil je je graag nog verder verdiepen in dit thema en ben je op zoek naar een boek over intermittent fasting?

Hier vind je een lijstje met boeken over hoe je intermittent fasting het beste aanpakt.