Heeft je hond jeuk? Denk dan aan een allergie

Krabt je hond zich de laatste tijd veel? Heeft hij duidelijk problemen? Ontdek je rode stippen op zijn huid? Heeft je hond jeuk? Dan zou het goed kunnen dat jouw beste vriend te kampen heeft met een allergie. Voor je naar de winkel rent om dieetvoer of medicijnen te halen, ga je best eerst op onderzoek uit. Haal je innerlijke Sherlock Holmes boven en kijk goed naar je dier.

Wanneer je vermoedt dat je hond jeuk heeft door een allergie, dan is het heel belangrijk dat je analyseert wat de mogelijke oorzaak is. Heeft het te maken met de voeding, de verzorging van de vacht, hygiëne, …? Het ras en de leeftijd van de hond spelen hierbij een grote rol.

Weg met kriebelbeestjes

Teken en vlooien zijn mogelijke oorzaken van jeuk en krabben. Sowieso is het een goed idee om je viervoeter preventief te behandelen tegen vlooien en teken. Maar een goede hygiëne en vachtverzorging zijn ook essentieel, zeker bij dieren met langere haren. Borstel de vacht goed en zorg dat er geen knopen in zitten. Verdwijnt het probleem al snel, dan was het inderdaad wellicht een probleem met kriebelbeestjes.

Voeding

Blijft je hond last hebben van jeuk, dan is er wellicht meer aan de hand en zit het probleem mogelijk in de voeding van het dier. Haal je vergrootglas maar boven, want de zoektocht gaat verder! In de voeding die je in de supermarkt koopt, zitten heel veel verschillende stoffen. Je hond kan slecht reageren op heel wat van deze bestanddelen. Het is dus zeer belangrijk dat je dier een zo natuurlijk mogelijke voeding krijgt. Proberen en elimineren is dan de boodschap. Laat je hond ook af en toe genieten van vers vlees. Het herstelt de natuurlijke darmflora en er zitten geen randproducten in. Let wel op! Als je dier geen vers vlees gewend is, geef het dan met mondjesmaat.