Mijn hond is bang voor vuurwerk

Binnenkort is het weer aftellen geblazen naar een nieuw jaar. Dat gaat traditioneel vaak gepaard met het afsteken van vuurwerk. Een prachtig en betoverend spektakel om te zien! Onze huisdieren zijn er doorgaans minder fan van. En da’s nog zacht uitgedrukt. Heel wat dieren besterven het van angst door de knallende, sissende en fluitende geluiden. Is je hond bang voor vuurwerk? Lees verder en laat vuurwerk het leven van je huisdier niet verknallen.

Sinds 2019 is het afsteken van vuurwerk verboden in Vlaanderen. Toch kan de gemeente uitzonderingen toestaan, wat in de praktijk ook vaak gebeurt. Woon jij op een plek waar elk jaar nog flink geknald wordt? Geniet er zeker van! Maar, hou er rekening mee dat je dieren wellicht doodsangsten uitstaan. 

Is je hond bang voor vuurwerk? Hou hem bij

Vluchten is een aloude en natuurlijke reflex bij dieren die bang zijn. Zorg er dus voor dat je hond of kat binnen is tegen dat het vuurwerk begint. Bij dieren die normaal buiten overnachten, zorg je dat het nachthok dicht is zodat ze niet kunnen ontsnappen. Maar, ook als dieren binnen zijn kunnen ze zichzelf flink bezeren. Zorg er dus voor dat er geen scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt staan.

Laat op voorhand vuurwerk horen

Om de kans te verkleinen dat je dier bang wordt door vuurwerk is door ruim op voorhand het geluid van vuurwerk te laten horen. Op Youtube vind je ongetwijfeld filmpjes die je daarvoor kan gebruiken.

Achtergrondgeluid maskeert knallen

Een goede manier om tijdens het vuurwerk de knallen te maskeren is bijvoorbeeld door de televisie of een radio aan te zetten. Op die manier komt het lawaai minder hard binnen bij je dier. Ook het licht laten branden kan ervoor zorgen dat het dier zich minder angstig voelt.

Bestraf de angst niet

Bang zijn is op zich niet verkeerd. Angst is immers een natuurlijke reactie. Je hoeft daar dus helemaal niet kwaad of geagiteerd op te reageren. Straffen is helemaal uit den boze. Je dier heeft het zonder jouw negatieve reactie al moeilijk genoeg.

Doe maar gewoon

Je hond of kat plots beginnen knuffelen of aaien is dan ook weer geen goed idee. Het dier zal dit ervaren als een beloning voor zijn bange reactie. Doe zo gewoon mogelijk En als je dier zelf fysiek contact zoekt, kan je daarop ingaan, net zoals anders.