Asbest herkennen? Zo test je of je te maken hebt met asbest!

Wanneer asbest in goede staat verkeert, is er doorgaans geen gevaar. Is het asbestmateriaal echter beschadigd of versleten of als je het gaat boren, zagen, schuren of breken, dan kunnen er schadelijke asbestvezels loskomen. Die zijn enorm klein en kunnen gezondheidsproblemen zoals longkanker veroorzaken wanneer ze ingeademd worden. Belangrijk is dus te weten of en waar er asbest is in je woning of gebouw. Hoe kan je asbest herkennen? Enkele tips!

Wat is asbest?

First things first: wat is asbest precies? Asbest is een gesteente dat bestaat uit onbrandbare vezels.

Asbest heeft een uitstekende brandwerende functie. Daarom werd het vroeger gebruikt rond verwarmingsbuizen als isolatie, of als afdichtkoord voor kacheldeurtjes en vooral als asbestcement in de vorm van golfplaten en dakleien. Ook remblokjes, strijkplanken en vloerbedekkingen kunnen asbest bevatten. Onderaan vind je een overzicht van de plaatsen waar asbest aanwezig kan zijn aan de binnen- en buitenkant van je woning.

Er bestaan verschillende soorten asbest:

  • chrysotiel: wit asbest
  • amosiet: bruin asbest
  • tremoliet: grijs asbest
  • anthophylliet: groen asbest
  • crocidoliet: blauw asbest

In de bouw zien we vooral wit en bruin asbest.

Hoe asbest herkennen?

Asbest test met aansteker

De meeste alternatieven voor asbest zijn niet bestand tegen een open vlam en vallen uiteen of vormen druppeltjes wanneer ze blootgesteld worden aan een open vlam. Om te testen of een golfplaat van asbest is, kan je met een aansteker over de zichtbare vezelbundels gaan aan een hoek of op een plaats waar de plaat gebroken is. Als de vezels alleen maar gloeien, maar niet worden vernield, dan is de kans groot dat het om asbest gaat. Het resultaat van deze test is echter niet 100% zeker.

Bij asbestcement zitten over het algemeen de vezels stevig vast in het dragermateriaal (ook wel hechtgebonden asbest genoemd). Zolang er dan geen beschadiging is en er niet onvoorzichtig mee wordt omgegaan, is het risico klein. Veel gevaarlijker is los asbest.

Met het blote oog valt asbest meestal niet te herkennen. Dat maakt het moeilijk om te weten of je met asbest te maken hebt of niet. In bedrijven moet bij renovatie of afbraak een asbestinventaris worden opgesteld voor de delen waar gewerkt wordt. Voor particulieren zijn er andere opties.

Het wordt sterk afgeraden om zelf asbesttests uit te voeren met behulp van methoden zoals een aansteker. Het gebruik van dergelijke methoden kan leiden tot potentieel gevaarlijke situaties, waaronder het vrijkomen van asbestvezels in de lucht. Asbestvezels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid wanneer ze worden ingeademd.

Hier zijn enkele redenen waarom het niet veilig is om zelf asbesttests uit te voeren met een aansteker of andere methoden:

  1. Risico op Vezelverspreiding: Door materialen met asbest te verstoren, bijvoorbeeld door ze te verhitten met een aansteker, kunnen asbestvezels vrijkomen en zich verspreiden in de lucht. Dit vergroot het risico op blootstelling aan deze schadelijke vezels.
  2. Onnauwkeurige Resultaten: Methoden zoals het verhitten van een materiaal met een aansteker kunnen geen definitieve bevestiging bieden of er asbest aanwezig is. Er zijn andere materialen die ook vergelijkbaar gedrag kunnen vertonen wanneer ze worden verhit.
  3. Gezondheidsrisico’s: Het inademen van zelfs een kleine hoeveelheid asbestvezels kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken op de lange termijn. Het is niet de moeite waard om zelf risico’s te nemen bij het proberen te identificeren van asbest.

Als je vermoedt dat je asbesthoudende materialen hebt in je huis of op een andere locatie, is het raadzaam om een professional in te schakelen voor een veilige en accurate asbesttest. Een erkende asbestinspecteur kan monsters nemen en deze laten analyseren door een gespecialiseerd laboratorium. Op basis van de testresultaten kan dan een geïnformeerde beslissing worden genomen over verdere stappen, zoals verwijdering of beheer van het materiaal.

Navragen bij de fabrikant

In een nieuwbouw is de kans enorm klein dat er materialen met asbest aanwezig zijn. Bouwmaterialen van tegenwoordig bevatten geen asbest meer. Bij oudere gebouwen (van voor 1998) is het aangewezen om eens na te vragen bij de fabrikant of verkoper van het materiaal of er asbest in verwerkt is. Als navragen geen optie is, dan kan je zelf proberen om te herkennen of je materiaal asbest bevat of niet.

Asbestcement en asbest leien herkennen

Asbest komt frequent voor vermengd in cement. Asbestcement bestaat voor zo’n 10 tot 15% uit asbestvezels. Producten van asbestcement zijn vaak te herkennen aan de gewafelde structuur (honingraat) aan een kant. De meest voorkomende producten gemaakt van asbestcement zijn:

  • leien voor gevel- en dakbedekking,
  • golfplaten en andere platen
  • afvoer- en rioolbuizen,
  • glasalplaten in keuken of badkamer,
  • bloembakken,
  • onderdakplaat,
  • schouwpijpen en luchtkanalen,
  • platen in imitatiemarmer voor vensterbanken, traptreden enz.
  • vensterdorpels en muurkappen,
  • muurplaten en plafondtegels,
  • vloertegels van harde vinyl

Tot het einde van de 20e eeuw waren asbestvrije alternatieven zeldzaam en de kans is dus groot dat de bovengenoemde producten van voor 1998 asbest bevatten. De datum checken is een eerste stap. Er kunnen ook aanduidingen op het materiaal staan. Wanneer er op een golfplaat of lei AT, NF of CAF staat, dan bevat het zeker asbest. De codes AF, NT, AFM, NA, AP of AV duiden erop dat het materiaal geen asbest bevat.

Los asbest

Bij niet-hechtgebonden asbest zitten de vezels losser en komen ze dus makkelijker vrij. Dat is het geval bij asbestplaaster en asbesthoudende kachelkoorden of lijm. Asbestplaaster werd vroeger vaak gebruikt om verwarmingsbuizen te isoleren. Soms staat er dan “amiante ciment” op vermeld en is het omwikkeld met een witte jute doek. Asbestkoord werd vooral gebruik bij kachels, stookketels en open haarden. Het ziet er wit, stoffig en vezelachtig uit. Bij dit soort asbest is er een groter risico en kan u best een professional inschakelen om het te laten verwijderen.

Laat je liever een professional er naar kijken? Vraag dan vrijblijvend en GRATIS info en offertes op in jouw regio voor asbest verwijderen. 

Asbest buitenkant woningType asbest
Schoorsteen– Asbestcement in de buis en kap
Dak, dakkapel of dakraam– Asbestcement gevelpaneel, spouw- en kozijnbekleding

 

– Asbesthoudende dakbeschot

– Asbesthoudende bitumineuze dakbedekking

– Asbesthoudende daklei

– Asbesthoudende kit tussen kozijn en muur

– Asbesthoudende coating op stalen damwandprofielen

– Afdichting metselwerk, voegen, sponningen, kozijnen

Regenpijp en dakgoot– Asbestcement buis

 

– Asbestcement vlakke plaat/bekleding

Gevelbekleding– Gevelpaneel en kozijn bekleding

 

– Spouwbekleding

– Asbesthoudende kit (vulmiddel) tussen kozijn en muur en in voeg

– Asbesthoudende lijmen

– Asbesthoudende structuurverf

– Asbesthoudende coating op stalen damwandprofielen

– Asbestvezels als wapening in kunststoffen

– Afdichting metselwerk, voegen, sponningen, kozijnen

Schuurdak– Asbestcement vlakke platen

 

– Asbestcementgolfplaat

– Asbesthoudende bitumineuze dakbedekking

– Asbesthoudende coating op stalen damwandprofielen

Balkonscherm/privacy schermen tussen balkon– Asbestcement vlakke paneel, spouw- en kozijnbekleding
Asbest binnenkant woningType asbest
Vloerzeil of vloertegels– Asbesthoudende vinyltegels

 

– Asbesthoudende lijm

– Vloerzeil met onderlaag van asbesthoudend papier

– Ondervloerplaten van asbesthoudend karton

Vensterbank en aftimmering onder kozijn– Vensterbank van asbesthoudend kunstmarmer

 

– Aftimmering van asbesthoudend cement, vezelplaat of karton

– Aftimmering achter radiator

Cv-ketel, boilers, geisers en andere installaties– Asbesthoudende plaat onder CV, gips of cement

 

– Pakkingen, afdichtkoord

– Afvoerbuis (riool, ventilatie) van asbestcement

– Isolatie rond afvoerbuis – asbesthoudend gips, cement, vezelplaat of karton

Meterkast– Aftimmering meterkast

 

– Bekleding deur en bovenlicht met asbesthoudend karton, vezelplaat of cement

– Afdekplaat kruipruimte luik van asbestcement

Tussenwand, verlaagd plafond, aftimmering zolder– Systeemwanden met asbesthoudend cement

 

– Aftimmering en bekleding met asbesthoudend cement, vezelplaat of karton

Stortbak toilet en riolering– Afdekplaat asbestcement op stortbak

 

– Riolering, standleiding van asbesthoudend cement

– Ventilatiekanaal van asbesthoudend cement

Afvoerpijp– Afvoerkanaal van asbesthoudend cement

 

– Aftimmering rondom dakdoorvoer asbesthoudend cement, karton of vezelplaat.

Leesvoer over duurzaam bouwen en wonen

groen leven en energie besparen
boek energie besparen
natuurlijk isoleren boek
boek duurzaam bouwen