Gezonde hapjes voor de feestdagen

gezonde feesthapjes

Feestdagen, een zalige periode om door te brengen met je familie en geliefden. Het is een moment om tot rust te komen en te genieten van elkaar! En daar hoort uiteraard een goed glaasje wijn en lekkere gezonde hapjes.

Maar wat is nu een feestmaaltijd? Of laat het ons anders stellen, wat is nu een feestmaaltijd voor ons immuunsysteem, onze darmen en onze hersenen? Wel vandaag lichten we enkele lekkere feesthapjes toe waarmee ons immuunsysteem en hersenen ook volop kunnen meevieren.

De hoofdingrediënten voor de feestelijke hapjes zijn voornamelijk vis en schelpdieren.

Het belang van vis en omega-3 vetzuren is gekend. De noodzakelijke omega-3 vetzuren bepalen oa. de kwaliteit van de celmembranen in al onze cellen en kunnen een verstoorde omega-3/omega-6 balans herstellen. Want teveel omega-6 of linolzuur inname uit plantaardige oliën, vlees en verwerkte producten bevordert ontstekingen en laaggradige ontstekingen. Dus, geniet van het stukje vis, vol EPA en DHA, en verhoog de productie van de ontstekingsremmende  type-3 eicosonoïden en verminder de ontsteking in onze cellen en ons lichaam.

Naast vis, kiezen we bewust voor schelpdieren! Deze lekkernijen zitten vol van de noodzakelijke mineralen en vetzuren waar onze hersenen dol op zijn. Zo zien we dat oesters en Sint Jacobvruchten naast EPA en DHA, ook alle andere noodzakelijke hersennutriënten bevatten als jodium, zink, selenium, koper en ijzer.

Geniet dus maximaal en zonder zonde van deze lekkernijen en ga scherp en gezond het nieuwe jaar in!

Smakelijk!

(klik op de foto om naar het recept te gaan)

Bron: KPNI Foodie