Gezond thuiswerken in goed verlucht huis

Voor gezond thuiswerken is een goede luchtkwaliteit essentieel. Wist je dat de binnenlucht in huis tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? Je huis regelmatig verluchten voorkomt vochtproblemen, de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2. Volgende tips zorgen voor een gezond binnenklimaat en een betere gezondheid voor jou en je gezin.

Tips

  1. Ben je lange tijd met je gezin in huis? Dan is het aangewezen om degelijk te verluchten, bijvoorbeeld door de mechanische ventilatie in een hogere stand te plaatsen of door tijdelijk ramen en deuren open te zetten. Als de ventilatie uitgerust met een CO2-taster, zou die dat voor jou wel moeten regelen.
  2. Als je aan een drukke weg woont, verlucht je bij voorkeur buiten de spitsuren en zo ver mogelijk van de straatzijde. 
  3. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 15 °C daalt tijdens het verluchten. In een te koud huis ontstaat condensatie, dit kan voor vochtproblemen zorgen. En dat kan dan weer aanleiding geven tot schimmelvorming.
  4. Verlucht ruimtes waar je een lange tijd geweest bent. Bijvoorbeeld je slaapkamer na een nachtje slapen.
  5. Douchen, koken of de was doen? Verlucht na deze activiteiten altijd de ruimte want dit zorgt voor extra vocht in de lucht. Tijdens het koken komen er gassen vrij die fijnstof bevatten. Heb je een open keuken? Investeer dan in een goede dampkap. En gebruik die dampkap ook consequent bij het koken. Zo hou je de vochtigheid in je woning onder controle.
  6. Koop een CO2-meter. Als die ook de relatieve vochtigheid aangeeft kun je die allebei in het oog houden. In de winter bedraagt de relatieve vochtigheid in onze woningen iets tussen de 30% en 55%. In de zomer kan die oplopen naar 80%. De CO2-concentratie wordt uitgedrukt in PPM. Probeer die onder de 1200 te houden (al worden her en der ook lagere waarden aangeraden, tot 800 PPM).
  7. Heeft je woning geen ventilatiesysteem? Dan is het aangewezen om een basisventilatie te creëren door continu te verluchten. Dat kun je door een raam op kier of kiep zetten, zowel ’s nachts als overdag. Een raamstopper verhindert dat het raam open en dicht klapt.
  8. Kies voor een rookvrij huis.
  9. Stook zo weinig mogelijk met je kachel of haard. Bij verbranding komen allerlei schadelijke stoffen vrij. Bovendien verbruiken die toestellen ook zuurstof uit de binnenlucht.
  10. Geurkaarsen? Heerlijk toch! Vermijd wierookstokjes en geurkaarsen.
  11. Spuitbussen zijn geen goede keuze. Als je een spuitbus gebruikt, dan vernevel je (chemische) producten in fijne druppeltjes. En die kunnen jij en je gezinsleden vervolgens via de lucht inademen.
  12. Laat producten met een gevaarsymbool zo veel mogelijk in de kast staan, ook als je wilt poetsen. Denk aan alternatieven zoals azijn of biologische poetsproducten.
  13. Vermijd pesticiden. Want die hebben altijd negatieve gevolgen. Zeker voor het milieu, maar mogelijk ook voor je gezondheid.
  14. Heb je een ventilatiesysteem? Volg dan de onderhoudsvoorschriften: reinigen van raamroosters, tijdig vervangen van filters, …
Open raam copyright Inge van Loon.jpg

Verschil tussen verluchten en ventileren

Ventileren is niet hetzelfde als verluchten. Ventileren is een gecontroleerde hoeveelheid lucht via een bepaalde route door ruimtes laten stromen, zo is de lucht een stuk gezonder. Verluchten is het intensief verversen van lucht, met grotere, niet gecontroleerde hoeveelheden. Bijvoorbeeld een raam of buitendeur wijd open zetten gedurende een korte tijd.

Nog tips voor gezond thuiswerken vind je hier.

Op zoek naar tal van hulpmiddelen om thuiswerk aangenamer en efficiënter te maken? Kijk even hier!

Bron: Kamp C