Een geventileerd gevelsysteem, werking en mogelijkheden

Geventileerde gevelsystemen werken met een luchtlaag tussen de isolatie en de gevelbekleding, waar een luchtstroom doorheen gaat. Zo wordt de temperatuur van het gebouw gereguleerd. De hitte kan weg in de zomer en de koude blijft buiten in de winter. Daarbovenop biedt het grote aanbod aan verschillende isolatiematerialen voor ieder wat wils.

Hoe werkt het?

Het basisprincipe van geventileerde gevels is dat er tussen de isolatie en de bescherming tegen het weer een luchtlaag zit. Een klassiek geventileerd gevelsysteem zou bijvoorbeeld van buiten naar binnen kunnen bestaan uit een bekleding van de gevel met latten, een luchtlaag, loodrechte latten tussen bekleding en isolatie, en de bouwmuur. Een geventileerd gevelsysteem kan ook aan massieve muren worden bevestigd. Voor de bekleding zijn er talrijke opties, zoals platen van hout, leisteen, steen, vezelcement, keramiek of bekleding van koper, zink of aluminium. Ook pleister kan met bijkomstige montageplaten of tegels gebruikt worden om de voorgevel vorm te geven.

Welke isolatiematerialen zijn mogelijk?

Een typisch isolatiemateriaal dat bij constructies met een luchtlaag wordt gebruikt, is mineraalvezel in de vorm isolatieplaten van glas- of steenwol. Hardschuimplaten uit polyurethaan (PU) of polystyreen (PS) zijn ook mogelijk, maar de waterdampdiffusieweerstand (µ) van die platen is met waarden van ongeveer 50 echter ongunstig, omdat de diffusieweerstand van de gehele muur ook bij geventileerde gevels van binnen naar buiten zou moeten afnemen (ter vergelijking: minerale wol heeft een µ-waarde van 1, houtvezel een van 2).

Een hele resem verschillende natuurlijke isolatiematerialen kunnen gebruikt worden als geventileerde gevel. Houtvezelplaten, hennepmatten, platen uit jute, vormstabiele isolatieplaten van schapenwol of platen uit kurk zijn allemaal ecologische en gezonde alternatieven. Natuurlijke isolatiematerialen bieden hogere bescherming tegen warmte in de zomer en veilige vochtafvoer door hun capillaire werking hebben. Veel van de materialen worden in beschermingsconstructies toegepast zonder plakmiddel. In de plaats worden ze door mechanische verankeringen op de muur bevestigd. Alleen in speciale gevallen wordt met een plakmiddel gewerkt.

Zorgvuldige plaatsing van de isolatie

Hoe goed de geventileerde gevel isoleert, hangt af van het gebruikte materiaal en de gewenste graad van isolatie. Aangezien de isolatie relatief duur is, maar ook wel best lang meegaat, is het aangeraden om minstens een isolatiedikte van 16 centimeter te kiezen om zeker te zijn naar de toekomst toe. Belangrijk is een winddichte en zorgvuldige plaatsing.

Onder bepaalde omstandigheden kan het nuttig zijn om een ademende, winddichte strook achter de luchtlaag te plaatsen, bijvoorbeeld als er met zeer open voegen (houten lamellen) of openingen in de platen (geperforeerde stalen platen) wordt gewerkt.

Belangrijk bij het plaatsen van een geventileerd gevelsysteem, zoals overigens bij elke buitengevelisolatie, is dat ook aan de venster- en deurkozijnen en de hoeken van het gebouw zeer zorgvuldig wordt gewerkt. Hier kunnen de platen bijvoorbeeld zoals tegels afwisselend gelegd worden, om lineaire koudebruggen te vermijden.

Veelzijdig, vochtregulerend en recycleerbaar

Naast de grote hoeveelheid aan beschikbare materialen en de vormgeving ervan, komt de isolatie met regenschermen ook het gehele gebouw ten goede. Het afvoeren van warme lucht door de luchtlaag werkt goed tegen oververhitting in de zomer. De isolatie kan een zeer positief effect hebben op de energierenovatie van oudere gebouwen, omdat het ook gebruikt kan worden bij vochtproblemen. Een laatste voordeel is de duurzaamheid: de gevelbekleding laat zich aan het einde van zijn levensduur makkelijk weghalen en recycleren.

Hier kan je vrijblijvend informatie opvragen over buitengevelisolatie.