Gentse muurtuin filtert douchewater

Geveltuinen zijn er in alle vormen en maten. De muurtuin Total Value Wall biedt niet enkel bouwtechnische en milieuvoordelen. De innovatieve verticale tuin filtert ook grijs water tot water voor laagwaardige toepassingen.

Gevelgroen en muurtuinen verschijnen alsmaar meer in het straatbeeld. De Total Value Wall van Muurtuin bvba -Teun Depreeuw tilt het concept ‘muurtuin’ echter naar een hoger niveau.

Als extra bouwschil zorgt de volledige gevelbekleding voor bouwtechnische voordelen zoals thermische isolatie en een lager brandrisico.

Daarnaast zijn er ook de milieuvoordelen. Groene gevels capteren fijnstof en zorgen voor een toename van de stedelijke biodiversiteit. De ecosysteemdiensten die planten bieden, zorgen tijdens hitteperiodes voor extra afkoeling.

Functioneel groen

Horizontaal groen kennen we onder de vorm van groendaken. Ook verticaal groen biedt echter voordelen. Muurtuinen brengen de natuur letterlijk terug naar het straatbeeld. Niet onbelangrijk in steden waar mensen steeds compacter en dichter opeen wonen.

Naast de esthetische functie is er ook het functionele aspect. Muurtuinen bieden een oplossing voor het stedelijke hitte-eilandeffect en de toenemende problematiek van waterbeschikbaarheid.

Waterbeschikbaarheid

De Total Value Wall die Teun Depreeuw samen met Universiteit Gent en Vlaams Kenniscentrum Water ontwikkelde, mikt ook op de toename van waterbeschikbaarheid.

Het gebruik van hemelwater als alternatief voor leidingwater is in de stedelijke omgeving immers beperkt. Zeker in vergelijking met het buitengebied en het platteland. De Total Value Wall zorgt dat bewoners voor laagwaardige toepassingen kunnen afstappen van leidingwater.

De testcase in Gent ziet er veelbelovend uit. De muurtuin zuivert het douche- en keukenafvalwater van de woning in kwestie waarna het gebruikt wordt  als toiletspoelwater. Het gezuiverde water is geurloos maar de kleur kan nog wat ‘optimalisatie’ gebruiken, zo luidt het.

Mooi detail: geïnteresseerden kunnen aan de gevel een QR-code inscannen om actuele data op te vragen over temperatuur, fijnstof, CO2 en waterzuivering.