Je fiets opbergen thuis, enkele mogelijkheden

Fiets opbergen

Iedereen die er in zijn vrije tijd graag met de familie op uittrekt voor een leuke fietstocht heeft wel hetzelfde probleem: waar kan je je fiets opbergen zodat die in goede staat blijft en niet te veel in de weg staat. Dat is helemaal het geval wanneer je meerdere fietsliefhebbertjes in huis hebt. Fietsen slim opbergen? Hieronder lees je enkele tips. 

Fiets opbergen in garage

De meeste mensen die een garage hebben, zetten hun fiets daar. Logische plek! Dat is toch waar een garage voor bedoeld is: de auto, de fietsen, de grasmaaier, … Maar, hoe doe je dat als de ruimte beperkt is? Er zijn enkele slimme mogelijkheden als je je fiets wil opbergen in de garage.

Fietsen op de garagevloer

Als je voldoende ruimte in je garage hebt, is het natuurlijk het makkelijkste om de fietsen gewoon op de vloer te parkeren. Zeker wanneer je dagelijks of zelfs meerdere keren per dag het zadel opkruipt. Je kan daarvoor de staander van je fiets gebruiken. Maar, als je meerdere fietsen hebt, kan dit al snel vervelend worden. Fietsen haken in elkaar met het stuur, fietsen vallen om…

Een fietsenrek in je garage kan dan een handige oplossing zijn. De fietsen staan mooi rechtop en haken niet in elkaar.

Hier vind je een aanbod van fietsenrekken om je fiets netjes in je garage te stallen:

Fiets ophangen in de garage

Je fiets ophangen aan de muur of het plafond is een slimme keuze wanneer je een eerder beperkte vloerruimte hebt. Het voordeel is dat je onder de fiets nog andere zaken kan plaatsen, bijvoorbeeld een grasmaaier of andere fietsen. Het nadeel is dat het, zeker bij zwaardere fietsen, soms wel wat moeite kost om de fiets naar beneden te halen. Niet ideaal als je de fiets dagelijks gebruikt. Als je fietsen zowel staand als hangend opbergt, zorg er dan voor dat je de lichtste fietsen (bijvoorbeeld de kinderfietsen) ophangt. Of de fietsen die het minste gebruikt worden. Voor zwaardere fietsen is een fietsenlift een mogelijke oplossing.

Hier vind je een aanbod aan fietsbeugels op fietsen op te hangen in bijvoorbeeld de garage:

Fiets opbergen in tuinhuis

Als je een tuinhuis of een schuur hebt, is dit een goede plek om je fiets op te bergen. De meeste tuinhuizen zijn echter niet enorm groot, dus het is van belang om je fiets op een slimme manier op te bergen. Dat kan zowel hangend als staand. 

Fietsen op de vloer tuinhuis

Je fiets stallen in een tuinhuis is een goed idee, want zo is hij beschermd tegen weer en wind. Wel moet je dit slim aanpakken, want je fiets heeft doorgaans niet de alleenheerschappij in het tuinhuis. HIj moet de beperkte ruimte delen met een grasmaaier en vaak heel wat in elkaar hakend tuingereedschap, bloempotten, enzovoort. Een fiets op zijn staander zetten in het tuinhuis, zorgt dan ook vaak voor frustraties. Een fietsenrek kan de oplossing bieden. Zo staan je fietsen mooi recht én je bent er zeker van dat het plaatsje voor de fietsen niet wordt ingenomen door andere spullen.

Hier vind je een aanbod van fietsenrekken om je fiets netjes in het tuinhuis te stallen:

Fietsen ophangen in tuinhuis of schuur

Als er op de grond te veel plaats wordt ingenomen door andere spullen en je wil je fiets toch in je tuinhuis plaatsen, dan kan je hem eventueel ophangen aan de muur of het plafond. Belangrijk aandachtspunt: het plafond in tuinhuizen is vaak niet even hoog als in bijvoorbeeld een garage. Kijk daarom altijd eerst of het mogelijk is om fietsen op te hangen. Verder moet je ook zien of je de fietsen op een makkelijke manier van de muur of het plafond kan halen. Als er namelijk veel spullen in de buurt staan, kan dat wel eens een lastig karwei worden. Als je je fietsen vaak (lees: dagelijks) nodig hebt, of je moet eerste een heleboel dingen naar buiten halen voor je je fietsen naar beneden kan halen, is het misschien geen goede oplossing. Voor zwaardere fietsen is een fietsenlift een mogelijke oplossing.

Mocht je voldoende ruimte hebben en/of je wil fietsen opbergen die je maar zelden gebruikt, is fietsen ophangen in het tuinhuis zeker een goede methode.

Hier vind je een aanbod aan fietsbeugels op fietsen op te hangen in jouw tuinhuis of schuur:

Fiets opbergen in tuin

Heb je geen garage, geen tuinhuis en je wil liever je fietsen niet in de hal of elders in de woning zetten, dan kan je je fietsen stallen in de tuin. Plaats je fiets dan zeker onder een afdak. Zo is hij beschermd tegen neerslag.

Heb je geen afdak en een eerder klein tuin? Dan is een fietsbox een goede oplossing. De box neemt niet heel veel plaats in en je kan je fiets veilig stallen, beschermd tegen weer en wind. Er bestaan tal van types boxen: in hout, aluminium, staal, … 

Via onderstaande links vind je een overzicht van fietsboxen in diverse types en formaten:

Fiets opbergen in huis

Decoratief

Veel mensen bergen hun fietsen noodgedwongen op in huis. Omdat ze geen tuin, tuinhuis of garage hebben, zetten ze hun fiets in de hal, of zelfs in de woonkamer. Heb je een mooie koersfiets of een vintage tweewieler kan dat zelfs een mooi decoratiestuk zijn. Je kent de hipsters wel die hun fiets als eyecatcher in hun woonkamer hebben staan.

Praktisch

De meeste (kinder)fietsen voor dagelijks gebruik zijn, hoe mooi ze vaak ook zijn, niet meteen iets dat je als interieurelement beschouwt. De fietsen voor dagelijks gebruik, waar ook de kinderfietsen onder vallen, zetten we dan ook best in de hal of een berging. Om de (beperkte) ruimte maximaal te benutten, wil je je fietsen dan ook liefst slim opbergen. Dat kan door ze op te hangen tegen de muur met een fietsbeugel. Voor een smalle ruimte, zoals bijvoorbeeld een gang, kies je best voor een zwenkbaar systeem, waarbij je de fiets op de muur kan “leggen”.

Hier vind je een aanbod aan fietsbeugels op fietsen op te hangen in jouw woning: