Fairtrade chocolade kopen doe je om deze redenen

In haar boek Bitter Chocolate beschrijft bekroond auteur Carol Off het fysieke en psychologische lijden van kindslaven die werken op cacaoboerderijen. Het boek Bitter Chocolate Stories van Joana Choumali sluit hier helemaal op aan en zou verplichte lectuur moeten zijn.

“De kinderen moesten zich bijna dood werken van de boeren. De jongens kregen weinig te eten, moesten slapen in huizen als kooien die ‘s nachts op slot gingen en werden vaak geslagen. Op hun rug en schouders zaten vreselijk pijnlijke wonden….”

Volgens Off, leidt het gevaarlijk werk dat de kinderen moeten uitvoeren tot onvermijdbare ongevallen. Ze worden regelmatig blootgesteld aan pesticiden en krijgen enkel bananen en maïspasta, het goedkoopste voedsel dat er is, te eten.

Geen garanties

Deze schendingen van mensenrechten zijn al langer bekend. Toch kunnen veel van ’s werelds grootste chocoladeproducenten niet garanderen dat hun productie geen slavenarbeid met zich meebrengt. Grote bedrijven zoals Hershey, Nestlé, ADM en Cargill behoren hierbij.

Goedkope chocolade is vanzelfsprekend

Dat chocolade als een universeel luxegoed wordt beschouwd, is een deel van het probleem, zegt Off. Consumenten vinden het vanzelfsprekend omdat chocolade goedkoop en makkelijk te verkrijgen is. Het lukt mensen dus niet om ‘Big Chocolate’ onder te druk te zetten en ervoor te zorgen boeren eerlijke arbeidspraktijken hanteren. Dus wat is de oplossing?

Hoe zit het met de eerlijke chocoladehandel?

Fairtrade chocolade wordt gemaakt van cacao die tegen een eerlijke prijs van boeren is gekocht. Fairtrade is ook een groeiende sociale sociale beweging die als doel heeft producenten te helpen haar arbeidsomstandigheden te verbeteren en om betere handelsvoorwaarden te krijgen. De organisatie werkt vooral in ontwikkelingslanden gelegen in Afrika en Zuid-Amerika.

Wanneer je een product met het Fairtrade-keurmerk koopt, help je kleine boeren en producenten om in fatsoenlijke omstandigheden te werken, versterk je hun bedrijven en ondersteun je hun gemeenschappen. Dit wil niet zeggen dat er met Fairtrade geen problemen zijn.

Er heerst een bezorgdheid dat het Fairtrade-certificaat van koffie kan leiden tot ongelijke economische voordelen voor boeren en lagere kwaliteit voor consumenten. Het is waarschijnlijk veilig om te zeggen dat er soortgelijke problemen zijn met chocolade. Dit mag desondanks niet genoeg reden zijn om Fairtrade te negeren en chocolade te blijven kopen die met slavenarbeid is geproduceerd.

Fairtrade chocolade-certificering en merken

Wereldwijd zijn er een paar verschillende organisaties die Fairtrade certificeren zoals bijvoorbeeld Fairtrade Australië en Nieuw-Zeeland, Fairtrade USA of de Fairtrade Labeling Organization.

In Nederland certificeert de Max Havelaar Foundation producten en in België gebeurt dit door Fairtrade Belgium, Flocert of Oxfam Fairtrade. Er zijn verschillende fairtrade chocolademerken verkrijgbaar in België waaronder AH, Café Liégeois, Callebaut, Carrefour, Colruyt, Deavas, Delhaize, Halloren, Lidl, Lambertz en Spar.

Alternatieve labels

Zoek naar labels als ‘directe handel’ en ‘bean to bar’. Deze labels vertellen u dat het bedrijf dat uw chocoladereep heeft gemaakt, een directe relatie heeft met hun leveranciers. Het kan je ook vertellen dat het bedrijf dat de chocolade maakt, de cacaobonen zelf produceert.

Sommige premium chocoladebedrijven, zoals Lindt, kiezen ervoor om hun eigen traceerbaarheids- en duurzaamheidsnormen te implementeren. Op deze manier zorgen ze ervoor dat ze de beste cacaobonen hebben en handelen ze rechtstreeks met de boeren.

Organische en niet-GGO-etikettering is ook belangrijk. Helaas weet je met dit label niet of de telers een eerlijke prijs voor hun oogst hebben gekregen en of er eerlijke arbeidsomstandigheden zijn nagestreefd.

Bitter Chocolate Stories kopen
Bitter Chocolate kopen.