Erythritol, een caloriearme suikervervanger, ook voor diabetici

Erythritol

Erythritol is in tegenstelling tot xylitol is volledig calorievrij. Het heeft ongeveer 70 procent van de zoetheid van suiker. Je hebt er dus iets meer van nodig dan gewone suiker. 

Deze suikervervanger komt van nature voor in rijp fruit, in sommige kazen en wijnen en is veilig voor diabetici. Ook mensen die de strijd met de weegschaal aangaan en op hun calorieën letten, zitten goed met erythritol. Zeker als je liever geen kunstmatige caloriearme zoetstoffen, zoals bijvoorbeeld aspartaam, gebruikt.

Erythritol gezond?

Erythritol is een natuurlijk product en in volkomen veilig te gebruiken. Wel moet je erop letten dat je er niet té veel van gebruikt. Net als bij andere suikeralcoholen kan te veel erythritol leiden tot een opgeblazen gevoel en diarree. 

Maar, dat kunnen we meteen nuanceren, want die overconsumptie moet al behoorlijk de pan uitswingen. Je moet al echt héél veel te veel gebruiken in vergelijking met andere suikervervangers. 

Hoe wordt erythritol gemaakt?

Op industrieel niveau wordt erythritol doorgaans geproduceerd door fermentatie van koolhydraten uit champignons, maar dat kan ook uit biologische geproduceerde suikers of maïs. 

Duurzaamheidsrapport

Als het gaat om calorievrije suikervervangers is erythritol een redelijk goed alternatief. Let er echter wel op dat het voorzien is van een USDA bio-zegel om er zeker van te zijn dat wat je koopt geen GGO’s bevat.