Engerlingen (larven meikever) bestrijden met aaltjes

Engerlingen zijn larven van bladsprietkevers, waarvan de meest bekende ongetwijfeld de meikever is. Hun favoriete snack bestaat uit de wortels van de typische Vlaamse gazon, waardoor graszoden bruin worden en los komen te liggen. Niet alleen gras, maar ook andere planten kunnen wortelschade oplopen door engerlingen. Omdat een klassiek gazon eerder een kunstmatige constructie is en niet bepaald natuurlijk, is het gebrek aan biodiversiteit vaak de reden dat engerlingen zo talrijk aanwezig zijn. Er zijn echter heel wat preventieve en natuurlijke middelen om effectief engerlingen te kunnen bestrijden. 

Preventieve tips tegen larven meikever

Eerst en vooral is het belangrijk om gazons goed te onderhouden. Verticuteer daarom regelmatig tegen mos. Omdat engerlingen niet houden van sterke geuren, kan het planten van fel geurende gewassen als knoflook en citroenkruid in je tuin ook al heel veel engerlingen uit de tuin houden. Het bevorderen van de biodiversiteit is eveneens een belangrijke tip die daarbij aansluit. Ga daarom niet voor grote grasperken, maar vergroot de diversiteit en plaats bloemen, hagen en/of bomen. Die zorgen automatisch voor meer divers leven in de tuin, wat een echte plaag aan engerlingen voorkomt. 

Onzichtbare vijanden bestrijden met onzichtbare middelen

Omdat engerlingen nooit boven de grond komen, zal je enkel de resultaten van hun dieet te zien krijgen en nooit de diertjes zelf. Je kan ze dus niet zomaar gaan vangen. Bovendien kan een hoge concentratie engerlingen ervoor zorgen dat je tuin vaker bezocht wordt door mollen. Die zullen het de problemen van losliggend dood gras enkel nog verergeren. Zorg er dus voor dat de engerlingenplaag beperkt blijft.

Je kan altijd aaltjes of nematoden inzetten om ze te bestrijden: dit zijn kleine parasieten die de larven kunnen binnendringen en verdoven, waardoor ze uitsterven. Deze aaltjes zijn niet schadelijk voor andere insecten zoals wormen en eveneens niet voor andere dieren, mensen en planten. Ze zijn specifiek bedoeld om enkel keverlarven te infecteren. Let er wel op dat je dit steeds doet bij een bodemtemperatuur boven de 12°C en dat het gazon voor en na de behandeling goed beregend wordt. Zo hebben de aaltjes meer overlevingskansen. Dat doe je best begin juli, wanneer de eieren van de meikever en rozenkever uitkomen. 

Aaltjes tegen engerlingen kopen? Dat kan hier.
En hier schaf je je een sproeier voor aaltjes aan.

Volwassen kevers mee bestrijden

Vooral bij grote grasvelden is het ook belangrijk om de kevers zelf te bestrijden om verdere voortplanting te voorkomen. Dat kan je doen door feromoonvallen te plaatsen. Die vallen trekken kevers aan, waardoor je zicht krijgt op hoe groot het keverprobleem in je tuin is. Je zet de feromoonvallen best voor de kevers uitvliegen.

Wanneer ze uitvliegen, is natuurlijk afhankelijk van soort tot soort. Meikevers, junikevers, rozenkevers, … Hun vlucht is allemaal op verschillende momenten op verschillende tijdstippen doorheen de dag. Hou daar dus zeker rekening mee voor je de feromoonvallen zet. 

Mogelijk heb je ook interesse in: