Elektrische sigaret ongezond door smaakstoffen

Is de elektrische sigaret gezond of ongezond? Sommigen beweren van wel, anderen van niet. Chemische smaakstoffen in e-sigaretten kunnen meetbare schade aanrichten aan de longen, los van de aanwezigheid van nicotine, blijkt nu uit onderzoek in de VS. Volledig stoppen met roken is de enige gezonde keuze.

Smaakjes en geurtjes

E-sigaretten staan bekend om hun smaakjes, van banaan tot aardbei en bubblegum. Het zogenaamd “gezonde alternatief” voor de  sigaret wint wereldwijd nog steeds aan populariteit. Maar ook de damp van e-sigaretten kan schadelijk zijn voor de longen. Dat stellen onderzoekers aan de University of California (San Diego).

Giftige chemicaliën

“Negenennegentig procent van de vloeistoffen in e-sigaretten bevatten smaakstoffen. Om deze smaakprofielen te maken, voegen bedrijven diverse chemicaliën toe,” zegt Laura Crotty Alexander, onderzoeker aan de San Diego School of Medicine. “Deze chemicaliën blijken giftig te zijn voor de longen. Als ze geïnhaleerd worden, richten ze schade aan in de longen. Ze beïnvloeden ook het immuunsysteem van het lichaam.”

Immuunrespons

De onderzoekers zagen bij volwassenen die regelmatig e-sigaretten gebruiken veranderingen in eiwitten waarvan bekend is dat ze ziekten veroorzaken. Bij alle 21 proefpersonen troffen ze afwijkende eiwitniveaus aan in speeksel en luchtwegen.

Wetenschappers van de University of Adelaide bestudeerden vervolgens in het lab hoe menselijke luchtwegcellen reageerden op de damp van de sigaretten. Tien geteste smaken bleken de cellen te beschadigen. De meest giftige smaken bleken sommige chocolade- en bananensmaken.

De chocoladesmaak had de grootste negatieve impact. “Giftigheid voor de longcellen en het opruimen van bacteriën door de alveolaire macrofagen in de longen werd beïnvloed door bijna elke smaak”, zegt onderzoeker Miranda Ween. “Chocolade had onverwacht heftige impact. Bijna alle cellen werden gedood en de capaciteit van macrofagen om bacteriën op te ruimen, werd bijna volledig geblokkeerd.”

Wetgeving nodig

Ween zegt dat er betere afspraken moeten komen over de toegestane smaakstoffen in e-sigaretten. “Bijvoorbeeld door slechts één chemische smaakstof toe te staan die getest is en waarvan de veilige concentratie is onderzocht. Helaas ontbreekt dit onderzoek nu bij een product dat wereldwijd zo populair is.”

Sommigen zien de elektrische sigaret als een alternatief voor de gewone sigaret, of als een tijdelijke tussenfase voor ze volledig stoppen. Dat de elektrische sigaret ongezond is, bewijst nu nog maar eens dat volledig stoppen met roken de enige gezonde keuze is. Het halveert het risico op hartproblemen!