Energie besparen met duurzame verlichting

Bij grootverbruikers van energie, zoals wasdrogers, kookplaten en vaatwassers, hechten we veel belang aan het energielabel. Terecht! Maar, wist je dat je ook heel wat kan besparen door te kiezen voor de juiste duurzame verlichting, bijvoorbeeld led, en er slim mee om te springen? Akkoord, een gemiddelde gloeilamp verbruikt een pak minder dan een ouderwetse wasdroger, maar je hebt doorgaans niet één lamp in huis. En daarnaast branden die lampen doorgaans ook veel langer dan een rondje was drogen.

Vervang gloeilampen door led

Als je nog gloeilampen in huis hebt, vervang die dan meteen. Bijvoorbeeld door ledlampen van ledwereld. Je hoeft niet per se te wachten tot de gloeilamp stuk is. Hoe sneller je ze vervangt, hoe sneller begin je met het besparen van energie. Dat is een pak duurzamer dan de gloeilamp helemaal op proberen te gebruiken.

Zorg per kamer voor de juiste verlichting

Een tweede punt is dat je de juiste verlichting plaatst in elke kamer. Een bureau heeft bijvoorbeeld andere noden op het vlak van verlichting dan bijvoorbeeld een badkamer. En soms kan het per kamer verschillen. Zo zijn er voor de verlichting in de garage verschillende zones waar te nemen.

Laat het licht niet onnodig branden

Dit lijkt een open deur intrappen, maar het licht uitdoen als je de kamer verlaat blijft belangrijk. Met de energiezuinige ledlampen van tegenwoordig weegt het licht uitdoen niet meer zo zwaar door, maar dat wil niet zeggen dat je moet gaan verspillen.

Vergeet je het vaak? Er bestaan gelukkig systemen met detectoren. Zo gaat het licht automatisch uit wanneer er een poosje geen beweging meer werd gedetecteerd.

Ga jij ook voor duurzame verlichting, minder energieverbruik en minder onnodige kosten?