We spelen een duurzaam spel vanavond!

Uno, Scrabble, Monopoly, Stratego, … We kennen allemaal de typische gezelschapsspellen die op familieavonden gespeeld worden. Het thema duurzaamheid komt in deze spellen echter weinig voor. Toegegeven, het woord duurzaamheid kan je 29 punten opleveren in een spelletje Scrabble, maar veel verder dan dat gaat het thema niet in deze spellen. Wij maakten voor de verandering een selectie van gezelschapsspellen met een bewuste themakeuze. Samen leren en nadenken over ecologie en mondiale problemen was nog nooit zo gezellig als met een duurzaam spel!

Het Landbouwschakelspel

Wie zegt dat gezelschapsspellen duur moeten zijn? Velt vzw biedt dit simpele bordspel gratis aan op hun website. Het spel is te spelen in groepen van drie tot vijf personen en heeft duurzame landbouw als thema. In het spel puzzel je als consument je weg naar verbondenheid tussen mens, dier en natuur. Spelers worden bij elke beurt geconfronteerd met de impact van hun acties als consument of landbouwer. Dat is niet alleen spelenderwijs leren, maar ook meteen een portie realiteit op je (spel)bord!

Playa Playa

Afvalvermindering en sorteren is een belangrijk thema in de opvoeding van elk kind. Je kan er dus maar beter vroeg genoeg mee beginnen. Dit spel voor kinderen vanaf vier jaar leert kinderen spelenderwijs dat er dieren verstopt zitten onder het afval en leert ze tegelijkertijd het afval dat ze oprapen in het spel te sorteren. Een spel dat kinderen en ouders kan aanzetten tot nadenken en meteen ook oproept tot recyclage en afvalscheiding. Bovendien is het spel gemaakt van duurzaam karton en hout uit duurzaam beheerde bossen. Dubbel gewonnen! 

Wie is de beste omdenker? Veel meer dan een duurzaam spel

Dit gezelschapsspel behandelt niet het thema ‘duurzaamheid’ op de manier waarop je zou denken. Eigenlijk heeft het spel niets met ecologische keuzes te maken. Het leert kinderen echter wel dat er alternatieve denkpistes mogelijk zijn en hoe je kan samenwerken om tot een betere oplossing te komen. Door dit spelenderwijs aan je kinderen te leren, leren ze tegelijkertijd creatief en logisch nadenken. Volwassen logica en kinderlijke creativiteit zijn vaak de basisregels voor duurzame oplossingen. Het gaat dus eerder om het leren van een ‘skill’ dan om het nadenken over bepaalde thema’s, maar toch is het zeker de moeite waard binnen een duurzame opvoeding.

Kleine voeten spel

Ecologische thema’s aankaarten via gezelschapsspellen kan natuurlijk ook op een heel expliciete manier. Het Kleine voeten spel is een spel voor het hele gezin voor kinderen vanaf acht jaar dat thema’s als eerlijke verdeling, klimaatverandering en milieuvriendelijker leven spelenderwijs aankaart. Het spel leert kinderen wat voor iedereen basisbehoeften zijn, welke keuzes ‘groene voeten’ opleveren en welke keuzes ‘grote voeten’ veroorzaken. De voeten in dit spel refereren naar de ecologische voetafdruk van de spelers. Het spel kan in een schoolse context gespeeld worden, maar kan ook gespeeld worden met het gezin.

Meer duurzame spellen ontdekken

Hier vind je nog meer duurzame spellen (klik om de links om het aanbod te ontdekken):

Hier lees je meer over duurzaamheid en opvoeden en over hoe je kinderen leert omgaan met duurzaamheid.