Duizendblad, niet zomaar een (on)kruid

Gewoon duizendblad is een vrij lage inheemse kruidachtige plant. Hij groeit in schraal grasland waar hij vlotjes grazen en maaien verdraagt.  Hij groeit zelfs op stenige, voedselarme gronden. Zo fleurt hij trambeddingen op in de stad. Zodra je je gazon bemest, verdwijnt hij. Hij kan dan de concurrentie met gras niet meer aan. Mocht je het toch nog extra willen aanpakken, kan dat op een ecologische manier met een product op basis van Pelargonzuur (het ecologische alternatief voor glyfosaat).

Insectenlokker

De bloemetjes zijn meestal wit, soms wat roze. Hij start met bloeien begin juni en gaat daar lang mee door, tot in oktober. Die hele periode komen er heel wat insecten op af. Je herkent hem aan het sterk geveerde blad. Door de wortelstokken kan hij uitbreiden en je komt hem dan ook vooral in groep tegen. Er zijn een gekweekte vormen met donkerroze en paarse bloemen.

Achilles

Zijn Latijnse naam ontleent hij aan Achilles, de haast onoverwinnelijke held uit de Trojaanse oorlog. Achilles zou dit kruid meegenomen hebben naar elke veldslag, om de wonden van strijders mee te genezen. Het blad helpt het bloeden te stoppen. Deel twee van zijn naam, millefolium oftewel duizendblad, dankt hij aan de vorm van dat sterk geveerde blad. Het jonge blad is eetbaar, het heeft een smaak die tegelijk zoet en bitter is. Je kan hem verder ook nog gebruiken in thee, soep, salade. Je kan hem roken en er textiel mee verven. Sommige mensen reageren met huiduitslag op deze plant, dus niet voor iedereen geschikt.

Bron: VELT