Dominique Van Malder serveert 200 Kwitjes mét mayonaise en zónder afval

Op 17 november opende acteur Dominique Van Malder aan het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee het Kwitkot. Een Kwitkot? Dat is een frituur zonder wegwerpmateriaal. 200 bezoekers aten een frietje in hun eigen meegebrachte potje of een herbruikbaar frietbakje. De actie vormt het startschot voor een campagne van de OVAM om Vlaanderen te stimuleren om minder wegwerp te gebruiken.

Van de verpakkingen bij afhaalmaaltijden tot bekers en groenten- en fruitzakjes: veel producten werpen we na één maal gebruiken weg. In het beste geval kunnen we die producten netjes sorteren om vervolgens deels te recycleren. Maar wat we niet recycleren, verbranden we. En wat niet in de vuilnisbak belandt, wordt zwerfvuil.

In 2020 steeg de hoeveelheid huishoudelijk restafval nog met 5%. 40.000 ton extra restafval tijdens een jaar waarin Covid ons een paar keer in ons kot hield. In die berg restafval zitten ook nog heel wat eenmalige verpakkingen en andere producten die we na één maal gebruiken weggooien.

Gelukkig bestaan er haalbare herbruikbare alternatieven. En soms hebben we al die producten ook niet écht nodig. Dus kunnen we vaak gewoon kappen met wegwerp. Kwitten dus. Van Kappen met Wegwerp is Top.

Vlamingen zijn kwitters

70 % van de Vlamingen gebruikt in de supermarkt een herbruikbare draagtas, op evenementen zijn herbruikbare bekers intussen ingeburgerd en plastic rietjes, roerstokjes, wattenstaafjes, bordjes en bestek voor eenmalig gebruik kunnen we zelfs helemaal niet meer kopen. En zo kwitten we allemaal al minstens een beetje. Maar we kunnen nog veel vaker kwitten!

Thuis verklapt je vuilniszak wat je vaak wegwerpt. Voor een groot deel van dat afval bestaan herbruikbare alternatieven. Kraanwater drinken zorgt voor minder plastic flessen, heel wat groenten en fruit kan je ook best lang bewaren zonder verpakking en door je baby te verschonen met een wasbare luier kan je zelfs een hele restafvalzak per week minder buiten zetten.
Tijdens het winkelen is wegwerp vermijden ook heel vaak mogelijk. Dat start al wanneer je de deur uitstapt. Vergeet je je herbruikbare boodschappentas niet? In de winkel kan je kiezen voor groenten en fruit in bulk en navulbare producten. En die afzonderlijk verpakte koekjes kan je voortaan links laten liggen. Winkels bieden steeds vaker producten in bulk aan. Je groenten en fruit steek je misschien al in een herbruikbaar netje. Maar nam je je eigen potjes al eens mee naar de slager? Of wist je dat je in steeds meer winkels ook je eigen fles afwasmiddel, shampoo … steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw kan bijvullen? Dat scheelt een pak wegwerpverpakkingen.

Campagne

Kwitten kunnen we allemaal. Thuis, onderweg en op evenementen. Het Kwitkot vormde het startschot voor een campagne die burgers en bedrijven moet stimuleren om minder wegwerp te gebruiken. De campagne prikkelt met ‘flauwe’ woordgrappen om stil te staan bij het ‘wegwerpgedrag’ en zet meteen ook haalbare herbruikbare oplossingen in de schijnwerpers.
De campagne loopt vanaf 18 november op radio, Facebook en Instagram en 
zal ook her en der opduiken in het straatbeeld. 

Zo steunen verschillende afvalintercommunales de campagne en hangen opvallende baches aan hun recyclageparken, maar ook winkels, koffiebars, … kunnen zelf met het communicatiemateriaal aan de slag.

Samenwerking Agentschap Natuur en Bos

De lancering van de campagne vond niet toevallig plaats aan de ingang van het Meerdaelwoud. Voor de Kwittencampagne werkt de OVAM nauw samen met het Agentschap Natuur en Bos (ANB).
Via de 150 infoborden aan de ingang van de natuurgebieden van ANB roepen we samen de bezoekers op om ook daar te kwitten. Een belangrijke boodschap voor ANB geeft administrateur-generaal Marleen Evenepoel bij het Kwitkot aan: ‘Als agentschap gaan we graag mee de strijd aan tegen wegwerp. Opruimacties in onze natuurgebieden zijn misschien een leuke teambuilding, maar het vermijden van dit afval is een slimmere stap. Zo kunnen we blijven genieten van prachtige én propere natuur zoals hier in Oud-Heverlee! Wij zijn dus alvast overtuigde Kwitters!’

Belang van preventie in een circulaire economie 

Preventie is cruciaal in de transitie naar een circulaire economie. Dat benadrukt ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir bij de start van de campagne: ‘Al jaren hoort Vlaanderen bij de Europese koplopers inzake sorteren en recycleren. En daar mogen we best trots op zijn. Maar recycleren is niet de enige oplossing. Door te kwitten verkleinen we de afvalberg en vermijden we het gebruik van waardevolle materialen en grondstoffen. Want ondanks al onze inspanningen, verbruikt de Vlaming elk jaar nog 18 ton primaire grondstoffen. Die voetafdruk willen we tegen 2030 met 30% verlagen. En in 2050 mikken we op een reductie van 50%. Zo komen we stap voor stap dichter bij een volledig circulaire economie en dragen we ons steentje bij aan de Vlaamse klimaatdoelstellingen.’
Kwitkot op #MissieMinder in Asse

Het Kwitkot trekt op donderdag 25 november ook nog naar Asse. Daar geeft MOS Vlaanderen op de Sint-Martinusmiddenschool startschot voor #MissieMinder. Dit jaar koos MOS Vlaanderen voor het thema ‘wegwerpplastics’. De OVAM beloont de leerlingen in Asse aan de vooravond van hun missie alvast met Kwitjes!