Buxus vervanger gezocht voor jouw haag?

Jouw tuin, een plaats om te genieten. De tuinier in ons wil dat deze er dan ook goed uitziet. Hierdoor was buxus jarenlang een van de populairste planten in Vlaamse tuinen. Helaas zijn sinds enkele jaren de buxusmot en -rups weer actief en verdwijnen buxussen als sneeuw voor de zon. Hoe kan jij jouw tuin dan opfleuren? Ontdek enkele waardige vervangers voor buxus.

Japanse hulst (Ilex crenata)

Ben je op zoek naar een goede vervanger voor jouw buxus? Met een Japanse hulst heb je het broertje gevonden! Zowel qua uitstraling als onderhoud lijken de planten op elkaar. Beide hebben ze kleine, afgeronde donkergroene blaadjes, zijn ze makkelijk in vormen te snoeien en zijn, zelfs in de winter, groenblijvend.

In het voorjaar groeien er zwarte bessen aan de Japanse hulst. Je tuin zal meteen opgefleurd worden door vlinders en vogels! De plant is minder bossig en groeit niet heel snel. 1 tot 2 snoeibeurten per jaar zijn genoeg.

Liguster

Door dezelfde klassieke uitstraling is de liguster een goed alternatief. Deze struik groeit snel en kan zich zowel in zon, halfschaduw als schaduw ontpoppen. Om deze reden wordt hij vaak geplant als haag.

Verkies jij een groene buxus vervanger? Dan zijn de Liguster Ovalifolium of de Liguster Atrovirens misschien wel iets voor jou.
De Ligustrum Ovalifolium heeft een diepgroen, ovaal blad terwijl De Liguster Atrovirens een smal, langgerekt groen blad heeft. Beide planten zijn wintergroen, maar kunnen  in zeer strenge winters de bladeren verliezen. Zoals eerder vermeld, groeit een liguster snel en zou je hem 2 tot 3 keer per jaar moeten snoeien. Als je er voor kiest om dit in het voorjaar niet te doen, zullen er in de zomer witte bloemen bloeien. In de herfst zijn dit besjes. Beide elementen trekken vlinders aan. Wil je nog meer dieren zien? Door de luchtige binnenkant is de Ligustrum Ovalifolium een ideale plaats voor vogelnestjes. Let wel op want zowel de bloemen als bessen zijn giftig!

Lijkt een liguster de ideale plant, maar wil net je iets anders? Kies dan voor een liguster Ovalifolium Aureum. Het is dezelfde plant, maar zijn ovaalvormig blad heeft een bijzondere geelgroene kleur.

Taxus (Taxus Baccata)

Met zijn fijne, donkergroene naalden lijkt een taxus niet op een buxus. Ideaal als je eens iets nieuw wil! In het najaar groeien er mooie, rode besjes aan een taxus. In tegenstelling tot andere delen van de plant, zijn deze niet giftig. Daarom wordt de Taxus Baccata ook wel venijnboom genoemd.

Ondanks dit heeft de taxus nuttige eigenschappen. In het snoeisel van een taxushaag vind je “baccatine”: de grondstof  voor chemotherapie. Een tweede voordeel is dat hij onderhoudsvriendelijk is. Het volstaat hem 1 – 2 keer per jaar te snoeien. Dit gaat zeer makkelijk in alle gewenste vormen. De ideale buxusvervanger voor zij die mee willen vechten in de strijd tegen kanker.

Hemelse bamboe (Nandina domestica)

Deze plant is geschikt voor jou als je bereid bent om af te stappen van het typische buxus uitzicht. Deze kleine, compacte wintergroene struik kan je zowel als een haag als in een pot planten. Je kan hem minder goed in vorm snoeien dan een buxus, maar hij vereist weinig onderhoud.

De grootste troef van hemelse bamboe? De kleurschakeringen: van rood in de lente naar groen in de zomer tot oranje, geel en paars in de herfst. Hij groeit het best is halfschaduw en moet in een vruchtbare, droge grond staan.

Schijnhulst (Osmanthus Burkwoodii)

Osmanthus burkwoodii

Een trage groeier, winterhard en bladhoudend: de ideale elementen voor een lage haag. De bladeren van een schijnhulst hebben een leerachtige structuur met een donkergroene kleur.

Gedurende zijn bloeiseizoen van april tot mei verschijnen er witte, sterk geurende bloemetjes in de plant. Dit trekt bijtjes aan wat belangrijk is voor het milieu. Een schijnhulst snoei je na het bloeiseizoen. Lijkt het jou een goede vervanger? Plant hem dan op een zonnige en beschutte plaats of in halfschaduw.

-Joyce Schotsmans-