Bloedluis bij kippen en vogels tegengaan

Bloedluizen bij vogels zijn niet zeer zeldzaam, maar kunnen wel een echte plaag zijn. De problemen zijn niet per se dramatisch, maar je moet wel op tijd ingrijpen om echte drama’s te voorkomen. Deze gids verhelpt de problemen met bloedluis in een handomdraai.

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat bloedluizen eigenlijk geen luizen zijn, maar mijten, meer bepaald vogelmijten. Zoals de naam al doet vermoeden, drinkt dit miniscule pestkopje graag bloed. De bloedluis nestelt zich in de huid van kippen en andere vogels. Eerst zullen de vogels, behalve een licht jeukende huid, niet erg veel last ervaren van hun ongewenste bezoekers. De populatie kan echter in 6 dagen verdubbelen en bereikt na 150 dagen een hoogtepunt. Sommige dieren sterven er uiteindelijk zelfs aan. De volgende tips zullen er voor zorgen dat het nooit zo ver komt.

Bloedluis preventief aanpakken

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hou daarom het hok altijd schoon (bij kippen dagelijks eieren rapen en water verversen, wekelijks waterbakken, zitstokken en mestplanken reinigen) en wit jaarlijks de binnenkant van het hok met witkalk. De witte kalk werkt preventief en absorbeert vocht.

Oplossing met natuurlijke producten

Weten de beestjes hun weg toch te vinden naar het hok? Zorg er dan voor dat je ze juist bestrijdt. Gebruik dus zeker geen stoffen als fipronil of spinosad, dat is slecht voor zowel mens, dier als milieu. Gebruik natuurlijke producten, zoals bijvoorbeeld een drinkmix is met een mengsel van kruidenextracten en vitamine C die het immuunsysteem en herstellend vermogen van de huid ondersteunen. Met dit product ontwikkelen alle vogels een eiwit dat niet verteerbaar is voor de bloedluis. Eerst zal de populatie stagneren, waarna ze uiteindelijk afneemt en uitsterft. Daarnaast zorgt de vitamine C ook voor een reductie van corticosteron, beter bekend als het stresshormoon. Dat zorgt voor gelukkige vogels die vrij zijn van bloedluizen. 

Dit is beschikbaar bij dierenwinkels die natuurlijke producten verkopen, zoals bijvoorbeeld Cats en Dogs.