Batterij elektrische fiets in topvorm houden doe je zo!

fietsbatterij levensduur

Omdat het er bij een elektrische fiets uiteraard om draait dat je ondersteund wordt tijdens je inspanningen, zou het niet fijn zijn als je batterij het halfweg een lange fietstocht laat afweten. Daarom is het van groot belang dat je voldoende aandacht schenkt aan het onderhouden en beschermen van je batterij.

Het is belangrijk dat je je batterij na elke fietstocht oplaadt, omdat het niet goed is voor de accu als je ze helemaal laat leeglopen. Als dit toch zou voorvallen, is dat niet meteen rampzalig, maar het kan er wel voor zorgen dat je de batterijcellen beschadigt wat een negatief effect kan hebben op de capaciteit van de batterij.

Juist opladen

Wanneer je je batterij oplaadt, zorg je er best voor dat je dat in een droge ruimte kan doen liefst op kamertemperatuur. Net zoals de batterij van bijvoorbeeld je GSM, kan een fietsaccu niet goed tegen de koude. Eenmaal je je fiets helemaal hebt opgeladen, laat je de accu best niet in het stopcontact zitten, en zeker niet langer dan 24 uur.

Batterij elektrische fiets kan 600 keer opgeladen worden

Natuurlijk is de levensduur van een fietsbatterij niet oneindig en zal je ze op termijn toch moeten laten vervangen. Maar houd er wel rekening mee dat een normale batterij zo’n 600 keer opgeladen en weer ontladen zou moeten kunnen worden. Heb je de indruk dat die van jou helemaal niet zo lang is meegegaan, check je best even of ze onder garantie vervangen kan worden.

Ook goed om te weten is dat wanneer je van plan bent om je fiets voor langere tijd niet te gebruiken, je er best voor zorgt dat de batterij niet tot de maximumcapaciteit is volgeladen. Merk je dat dit toch het geval is, maak je best nog een lange fietstocht om ervoor te zorgen dat je ze toch wat leger kan wegzetten.