|

Akoestische isolatie nodig? Zo doe je het ecologisch!

Ben je aan het bouwen of verbouwen? Dan heb je misschien al eens stilgestaan bij de vraag welke geluidsisolatie je het best plaatst. Ben je daar nog niet mee bezig? Dan wordt het toch tijd om daar even over na te denken.

We zoeken vaak rust en stilte op in onze woning, maar zonder een goede akoestische isolatie, komen geluiden van buitenaf of gewoon uit andere ruimtes in huis makkelijk naar binnen. Om dat te verhelpen is het dus belangrijk dat je je ruimtes akoestisch isoleert. Het interessante is, dat dit het best gebeurt met natuurlijke materialen. Door de natuurlijke structuur en vezels zijn zij als geen ander in staat om geluid te dempen.

Voor het akoestisch isoleren van de woning kan je kiezen uit verschillende duurzame oplossingen. Het belangrijkste waar rekening dient mee worden gehouden, is de luchtdichtheid. Wanneer er ergens in uw muren lucht door kan, zal het geluid ook via die weg kunnen ontsnappen. Hier zetten we verder voor u de verschillende akoestische oplossingen op een rij:

Minerale wol

Dit zijn de traditionele isolatiematerialen die iedereen waarschijnlijk wel kent. Voor dit soort isolatie heb je nog keuze uit twee soorten: rotswol of glasvezelwol. Qua isolerend vermogen zijn ze zeker aan elkaar gewaagd, maar de kostprijs van rotswol ligt gemiddeld iets hoger. Ze hebben beide sterke isolerende vermogens en zijn erg geluidsdempend. Het materiaal is ook soepeler dan bijvoorbeeld kunststofplaten, waardoor je het ook makkelijk kan gebruiken om oneffen ruimtes mee op te vullen. Het grootste nadeel? Het prikt, brandt, en is daardoor erg onaangenaam om te plaatsen. Wanneer je ervoor kiest om met minerale wol te werken, doe je er goed aan om een mondmasker, veiligheidsbril en kleren die alles bedekken aan te trekken. Wees gewaarschuwd!  

Metisse

Metisse wordt gemaakt uit gerecycleerd textiel en bestaat voor minstens 85 procent uit katoen. Omdat het katoen van nature een hoge isolerende waarde heeft, voor zowel warmte als geluid, is dit een zeer goede keuze om in uw woning voor te kiezen. Daarnaast is kiezen voor deze vorm van isolatie, ook kiezen voor het meehelpen verkleinen van de afvalberg, vaak wordt afgedankte kleding immers gebruikt in het maken van dit isolatiemateriaal. Nog voordelen zijn uiteraard het plaatsingsgemak en het feit dat het niet irriterend is en er dus geen mondmasker gedragen hoeft te worden. Ook voor uw portemonnee is kiezen voor metisse een goed idee: omdat de platen zeer homogeen zijn samengesteld, hebben ze een constante dikte wat uiteraard heel erg efficiënt is omdat u op die manier minder materiaal nodig heeft. En minder materiaal is gelijk aan minder kosten. Als laatste draagt metisse ook bij aan het reguleren van de vochtigheidsgraad en de temperatuur in uw woning. Door de natuurlijke vezels, is het dampregulerend en slaagt het veel warmte op, die dus niet verder kan doordringen in uw woning.

Schapenwol

Steeds meer mensen kiezen ervoor om schapenwol te gebruiken als isolatiemateriaal in hun woning. En dat is logisch want het is geschikt voor verschillende doeleinden, waarvan geluidsisolatie er zeker een is. Het isolatiemateriaal wordt bekomen door de ruwe wol te vervilten. Dat gebeurt tijdens een productieproces waarbij ook brandwerende stoffen worden toegevoegd. Naast uitstekende akoestische isolatie, is schapenwol ook zeer goed voor de luchtkwaliteit in huis. Door keratine, een stof die zeer rijkelijk aanwezig is in schapenwol, worden schadelijke stoffen uit de lucht gezuiverd wat dus zorgt voor gezondere lucht.

Schapenwol wordt het meest in houtskeletbouw. Het wordt tussen holle ruimten aangebracht, en door het vochtabsorberend vermogen, blijft het hout ook goed geconserveerd.  

Nog enkele voordelen: Ook schapenwol is niet irriterend, waardoor je het zonder zorgen kan gebruiken. Daarnaast is het herbruikbaar én is het wanneer je het verwijdert, volledig composteerbaar, ideaal voor het milieu dus! Het enige nadeel? Het gebruik van schapenwol is gemiddeld duurder dan andere isolatiematerialen. Maar de vele positieve eigenschappen van deze manier van isoleren, wegen daar zeker tegenop.

Gerecycleerd polyester

Dit isolatiemateriaal wordt volledig vervaardigd uit gerecycleerde PET-flessen. Het is zacht voor de huid en veroorzaakt ook geen irritatie bij aanraking. Voor het plaatsen is dus opnieuw geen speciale beschermende kledij nodig. Deze isolatie is zeer milieuvriendelijk. Naast het feit dat het het resultaat van recyclage is, bevat het ook geen toegevoegde chemicaliën en komen er daardoor geen schadelijke stoffen uit voort. Daarnaast is het ook een zeer stevig isolatiemateriaal dat niet verzakt en daardoor steeds een hoge isolatiewaarde zal blijven behouden. Het is zeer gemakkelijk om zelf te plaatsen en kan voor verschillende ruimten en toepassingen gebruikt worden. Ook interessant is dat dit isolatiemateriaal na zijn levensduur opnieuw recycleerbaar is. Ideaal toch?

Geblazen cellulose

Dit materiaal wordt verkregen uit gerecycleerde kranten, die vermengd werden met boorzout om schimmels te vermijden en ervoor te zorgen dat ze brandbestendig worden. Deze isolatie is naast geluidswerend ook vochtregulerend en zonwerend. Het is vooral die laatste eigenschap die ervoor zorgt dat het vooral wordt gebruikt om het dak van de zolder te isoleren. Belangrijk is wel dat bij het inblazen en mondmasker gedragen moet worden, omdat er wel redelijk wat stof kan vrijkomen tijdens het proces.

Zo, hopelijk hebben we je wat meer kunnen bijbrengen over akoestische isolatie. Heb je zelf nog andere technieken die wij zijn vergeten? Laat het ons zeker even weten!

 

Vergelijkbare berichten