Agavesiroop gezond of ongezond?

Agavesiroop als natuurlijke zoetstof is enorm populair de laatste tijd. Het sap uit de Mexicaanse agave-plant wordt gekookt tot een stroperige vloeistof die qua consistentie vergelijkbaar is honing. Hoe donkerder de kleur, hoe uitgebreider de verwerkingsstappen en hoe intensiever het karamelachtige aroma van deze natuurlijke zoetstof. Maar is agavesiroop nu gezond of toch eerder ongezond?

Deze suikervervanger dankt zijn zoetheid aan een mengsel van fructose (“vruchtensuiker”) en glucose (“maïssuiker”). Agavesiroop heeft een van de laagste glycemische index (GI) waarden onder de natuurlijke zoetstoffen. Dit, in combinatie met het relatief hoge gehalte aan mineralen (zoals bij alle ongeraffineerde producten), heeft geleid tot zijn reputatie als het “gezonde” suikervervanger.

Agavesiroop gezond?

Belangrijke bedenking: als je wil profiteren van de potentiële gezondheidsvoordelen van deze natuurlijke zoetstof, moet je er liters van binnen gieten. En dan wordt het weer ongezond.

Agavesiroop ongezond?

De relatief hoge concentratie van fructose in agavesiroop is het meest opvallende nadeel. Niet iedereen tolereert fructose op dezelfde manier (zoals bij erfelijke fructose-intolerantie of fructose-malabsorptie) en de consumptie ervan bij hoge doses in de loop van de tijd kan leiden tot een aantal metabole syndromen. Denk bijvoorbeeld maar aan obesitas, hoge bloeddruk, verhoogde bloedvetspiegels en mogelijk zelfs diabetes.

Goed voor drankjes, niet voor bakken

De consistentie van agavesiroop maakt het een zeer bruikbare natuurlijke zoetstof voor dranken, maar niet voor het bakken. Het hoge fructosegehalte zorgt namelijk voor een zeer snelle en intense bruining. Het voorkomt ook dat het deeg zijn stevigheid behoudt.

Duurzaamheidsrapport

Hoewel agavesiroop inderdaad een opmerkelijk lage glycemische index heeft, zorgt de hoge fructoseconcentratie er dan weer voor dat het niet echt een beter alternatief is dan andere gangbare suikervervangers en natuurlijke zoetstoffen. Bovendien wordt agavesiroop ook uit het buitenland geïmporteerd, dus is het ook niet bepaald het meest milieuvriendelijke alternatief.

Agavesiroop kopen?