5 tips voor een geslaagd groendak

Een groendak kan niet alleen mooi zijn om naar te kijken, het heeft ook vele voordelen. Denk maar aan zijn isolerende functie of verbetering van de luchtkwaliteit. Maar waar moet je nu precies op letten bij het plaatsen van een groendak?

Een groendak is een dak dat voorzien is van een bepaalde soort vegetatie. Dat kunnen grassen zijn, kruiden, vetplanten of een ander soort vegetatie. Zo kan een dak bijvoorbeeld ook beplant worden met heide of duinplanten. De begroeiing kan bovendien gecombineerd worden met zonnepanelen of windmolens. In dat geval spreekt men van een energiedak.

1. Kies voor een intensief of een extensief groendak

Er bestaan verschillende soorten groendaken: intensieve en extensieve. Een intensief groendak is zoals een tuin op je dak. Dit type dak omvat struiken, grassen of zelfs bomen. Zoals de naam al doet vermoeden, vergt een intensief dak wel veel onderhoud. De extensieve daken vragen een pak minder onderhoud. Op extensieve groendaken vind je mossen, vetplanten en kruiden die niet veel onderhoud vergen.

2. Hou rekening met de dakconstructie

Als wat je wilt planten heel erg veel weegt (denk maar aan bomen), dan is het belangrijk dat je dak dat allemaal kan dragen. Een dak met volwaardige bomen en struiken kan immers wel 200 kilo per vierkante meter wegen! Ook als je voor lichte gewassen kiest zoals mossen, moet je de draagkracht laten controleren door een bouwkundige.

3. Check of je een vergunning nodig hebt

Een intensief dak vereist een vergunning. Ga dus eerst na bij je gemeente of je überhaupt wel een intensief groendak mag plaatsen.

4. Vraag een subsidie aan

In Vlaanderen kan je subsidies aanvragen voor je groendak bij je gemeente. Per gemeente verschillen de voorwaarden en het bedrag dat je krijgt. Via de premiezoeker kan je vinden op hoeveel subsidie je recht hebt.

5. Geen groot dak? Een groengevel kan ook

Wanneer je dak niet geschikt is voor een daktuin, kan je een groengevel aanleggen met muurplanten. Dat heeft ook voordelen, zoals de energie-efficiëntie van het gebouw.

Wil je graag vrijblijvend info ontvangen rond het aanleggen van een groendak? Contacteer met één druk op de knop verschillende aannemers die gespecialiseerd zijn in groendaken. Volledig gratis en vrijblijvend.