Je woning natuurlijk koelen, meerdere mogelijkheden

Huizen met een goede warmte-isolatie zijn ook in de zomer beter beschermd tegen de warmte. Maar de aanwezige isolatie is niet altijd voldoende om de overmatige hitte in huis te verhinderen. De klassieke airconditioninginstallaties zijn vaak schadelijk voor de natuur. Maar er zijn ook alternatieven zoals ‘natural cooling’ en beplanting van de buitengevel. Je woning natuurlijk koelen doe je zo!

De klassieke airco’s

De meesten vertrouwen in de warmere maanden op de klassieke airco’s om hun woning te verkoelen. Die systemen verbruiken echter veel energie en maken gebruik van milieuonvriendelijke chemische koelmiddelen. En terwijl in de jaren 80 de airco’s met chloorfluorkoolwaterstoffen vervangen werden omdat ze de ozonlaag beschadigden, zijn de koelmiddelen die de cfk’s vervingen zo’n 2100 keer sterker als broeikassen zoals CO2. Daar gaat ons klimaat!

Alternatieven

Maar goed nieuws: er zijn ook ecologische alternatieven die zowel geld als energie sparen, én ze kunnen evengoed een een- of tweegezinswoning afkoelen. Zo werden een tijd lang koelinstallaties gebaseerd op zonne-energie gebruikt voor verfrissende lucht. Zo’n installatie werkt ongeveer zoals een koelkast, alleen dat ze geen bijkomstige energie verbruikt. Dit soort installaties is eerder bij grotere gebouwen zoals bureau-complexen nuttig. Maar ondertussen zijn er ook handige systemen die voor normale woningen geschikt zijn.

Natuurlijke koelinstallaties

Mensen die willen renoveren en bouwheren kunnen hun huis met een natuurlijke airconditioning uitrusten. Dat is een pijpsysteem dat naargelang de behoefte aan verkoeling in een gedeelte of de gehele oppervlakte van de bodem wordt geplaatst. Dit systeem is ook bekend onder de benaming ‘natural cooling’ en werkt ongeveer zoals vloerverwarming in de winter. Door de pijpen vloeit koud grondwater, waardoor de warmte wordt afgevoerd. Zodra het water door het huis is gelopen gaat het terug naar haar natuurlijke omloop.

Planten die de hitte vasthouden

Wie op de financiële en bouw kosten wil besparen kan zijn muur laten begroeien met planten. Tussen de muur en de plantenlaag wordt er een luchtlaag gevormd, die in de zomer de hitte afschermt en in de winter isolerend werkt. De planten hechten zich normaal vanzelf aan de pleister. Anders kan er ook een trellisscherm worden gebruikt.