Verzekeraar geeft Greenpeace duwtje in de rug

Als je denkt aan verzekeringskantoren, zijn goede doelen waarschijnlijk niet de eerste associatie die daarbij in je opkomt. Nochtans kan dat wel. Zo schenkt Ethis verzekeringen bijvoorbeeld jaarlijks 10% van zijn makelaarscommissie aan goede doelen. Een van die goede doelen die zijn steunen is Greenpeace, een organisatie die zich inzet voor milieubescherming.

Rainbow Warrior

Een van de meest bekende – misschien zelfs het bekendste – initiatief van Greenpeace is de Rainbow Warrior. Met dit schip wil de organisatie onder meer tussenkomen in de walvisjacht, het dumpen van afval in zee en het transporteren van illegaal gekapt hout. De eerste Rainbow Warrior werd in 1985 tot zinken gebracht, maar ondertussen vaart het derde schip rond om de missie van Greenpeace verder te zetten.

Dit schip, dat volledig door Greenpeace gebouwd werd, moet ook dienen als voorbeeld voor de zeevaart-industrie. Het is voornamelijk een zeilschip met een dieselmotor als back-up voor windstille dagen. Daarnaast heeft het schip ook een biologisch afwateringssysteem dat de hitte van de motoren zal gebruiken om warm water te voorzien. Door deze aspecten werd het schip geclassificeerd als milieubesparend. Iets waar vele andere vloten ook werk van zouden kunnen maken.

Andere initiatieven

Natuurlijk is dat niet het enige waar Greenpeace zich mee bezighoudt. Hoog op de agenda staan nog de klimaatopwarming tegengaan, de ontbossing stoppen en het inzetten op ecologische landbouw waar zowel natuur als landbouwers beter van worden.

Voor hun werking zijn zij grotendeels afhankelijk van giften van hun leden. Met deze schenkingen proberen zij hun werking te optimaliseren en hun bestaande initiatieven te ondersteunen.

Verwezenlijkingen

Met de inkomsten die ze uit giften halen, heeft Greenpeace al heel wat kunnen bereiken. In 2016 konden ze er bijvoorbeeld voor zorgen dat de Rosszee voor Antarctica werd erkend als beschermd maritiem natuurgebied, wat heel goed is voor onder meer pinguïns en walvissen die er leven. Ook voor het Amazonewoud zette Greenpeace zich in. Daar konden ze ervoor zorgen dat de enorme ontbossing die er gebeurde voor de teelt van Soja kon worden stopgezet in samenwerking met verschillende partners. Helaas blijven er wereldwijd uitdagingen bijkomen en zal Greenpeace nog steeds moeten blijven vechten in zijn strijd voor milieubescherming.