Ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Luchtdichte huizen zijn goed voor het besparen op energie. Ze moeten echter wel goed verlucht worden. Een aantal keer per dag het raam wagenwijd open zetten volstaat. Wie dat niet wil doen kan ook voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning kiezen. Zo’n systeem verbetert de woonkwaliteit, maar er hangt wel een serieus prijskaartje aan vast.

Gecontroleerde verluchting

Centraal bij het bouwen of renoveren van een huis staat het besparen van energie. Terwijl het energieverbruik voor de verwarming zoveel mogelijk beperkt wordt door isolatie, stijgt de nood aan een goed gecontroleerde ventilatie. Want om zoveel mogelijk energie te sparen werkt een luchtdichte bouwschil het beste. Het verdampte water dat in de kamers hangt door de douche, het koken, kamerplanten en de ademhaling, moet echter op een of andere manier naar buiten kunnen. Anders condenseert de waterdamp op koude oppervlaktes en zorgt het voor een onaangenaam binnenklimaat. Daardoor kunnen er schimmels ontstaan.

Goed verluchten kan je leren

Om dat te voorkomen kan je best twee tot drie keer per dag een venster wijd open zetten gedurende 5 tot 10 minuten in de winter en 15 tot 30 minuten in de andere seizoenen. De ramen permanent gekanteld houden helpt niet veel, zeker niet in de winter.

Met een ventilatiesysteem naar een betere woonkwaliteit

Wie zich die moeite wil besparen en het warmteverlies dat met het verluchten gepaard gaat wil vermijden, kan als alternatief opteren voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Zo’n systeem zorgt ervoor dat de ‘gebruikte’, vochtige lucht uit de keuken, badkamer en WC naar buiten wordt gevoerd en dat er frisse lucht in de woon- en slaapkamers wordt geblazen. Door middel van een warmtewisselaar wordt de frisse lucht voorverwarmd, waardoor er tot 20 kWh/m³ per jaar aan verwarmingsenergie kan worden gespaard. Voor het aandrijven van het ventilatiesysteem staat daar een energieverbruik van 2-3 kWh/m³ per jaar tegenover. Daarbij komt, dat door het ventilatiesysteem stof en pollen gefilterd kunnen worden uit de frisse lucht, wat de luchtkwaliteit nog eens extra verbetert.

De verhoogde woonkwaliteit heeft wel zijn prijs. De aankoop- en installatiekosten samen voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning voor een woning voor vier personen bedragen zo’n 5000-7000.

Waar moet je op letten bij een ventilatiesysteem?

  • Er zou minstens 80% van de warmte teruggewonnen moeten worden.
  • Het ventilatiesysteem zou vanuit een centrale plaats (bv. de woonkamer) te regelen moeten zijn, om de prestatie van de actuele omstandigheden te kunnen aanpassen.
  • Luchtdichtheid van het gebouw is een absolute must voor het optimaal gebruik van een ventilatiesysteem. Dat kan door een luchtdichtheidstest worden gecontroleerd.
  • Er zouden geen storende geluiden of trektocht mogen ontstaan door het ventilatiesysteem.
  • De installatie zou regelmatig onderhouden moeten worden om het ventilatiesysteem probleemloos te laten werken.