Liever geen inbraak? Verlichting kan helpen!

Koning winter is in het land. De ene zijn vriend, de andere zijn vijand. Niet iedereen houdt van temperaturen die wel eens rond het vriespunt durven schommelen, of van nachten die langer duren dan hun dagen. Velen onder ons vertrekken naar het werk in het donker met het gevoel dat het nog steeds bedtijd is. Maar voor één bepaald beroep is de langer durende duisternis die de winter ons biedt een groot voordeel: inbrekers
Verlichting, en het goede gebruik ervan, kan hen afschrikken.

Je kan jezelf wapenen tegen ongewenst bezoek door middel van enkele handige tips. De juiste verlichting zorgt dikwijls al voor voldoende afschrikking.

Buitenverlichting

Inbrekers staan niet graag in de spotlight. Een donkere, verscholen woning is voor hen dan ook het ideale doelwit. Buitenverlichting die de oprit en tuinpaden verlicht, kan voldoende zijn om potentiële inbrekers af te schrikken.

Eventueel kan je deze buitenverlichting koppelen aan een bewegingsmelder. Wanneer iemand in het gezichtsveld van de sensor komt, springt het licht automatisch aan. De kans is groot dat de inbreker het dan op een lopen zet.

Buitenverlichting

Je oprit verlichten schrikt al veel dieven af.

Lampen laten branden

Ben je ’s avonds enkele uren weg van huis, bijvoorbeeld door een feestje of een bioscoopbezoek? Laat dan de verlichting op enkele strategische plaatsen branden (bijvoorbeeld een tafellamp in de inkomhal of de woonkamer). Dat schrikt dieven af, omdat het licht doet vermoeden dat er iemand thuis is. Bovendien zijn deze lampen erg handig als je thuiskomt.

Lampen laten branden als inbraakpreventie is erg interessant geworden omdat LED-lampen zo energiezuinig zijn. Deze extra uren hebben amper een invloed op je elektriciteitsfactuur. Ook door lampen te dimmen kan je energie besparen.

Aanwezigheidssimulatie

Tijdens vakantieperiodes zijn inbrekers extra actief. Er zijn dan immers heel wat huizen die leegstaan omdat de bewoners op vakantie zijn.

Daarom is een aanwezigheidssimulatie een interessante methode voor inbraakpreventie. Hierbij wordt de verlichting in huis op bepaalde tijdstippen aan- en uitgedaan. Zo lijkt het toch alsof er iemand thuis is.

Deze aanwezigheidssimulatie zit standaard ingebakken bij de meeste domoticasystemen. Maar ook met de nieuwe Philips Hue is dit mogelijk (meer info over Philips Hue).

Geofencing Philips Hue

Philips Hue laat je toe je aanwezigheid te simuleren wanneer je niet thuis bent.

Nog meer tips tegen woninginbraken

Om dit artikel af te sluiten, delen we nog enkele handige tips om woninginbraken te voorkomen:

  • Versterk je deuren met een veiligheidscilinder.
  • Plaats vergrendelbare raamkrukken op je ramen.
  • Laat veiligheidsglas plaatsen.
  • Plaats een alarmsysteem (eventueel in combinatie met videobewaking). Via volgende links kan je vrijblijvende info krijgen over alarmsystemen. Klik hier als je in België woont, en hier als je in Nederland woont.
  • Even weg? Doe alle deuren op slot en sluit alle ramen.
  • Zorg dat de woning zichtbaar is vanop de straat (vermijd hoge hagen).
  • Leg geen waardevolle voorwerpen zoals juwelen, tablets, … in het zicht.
  • Vragen de buren om een oogje in het zeil te houden tijdens lange afwezigheden.
  • Vraag eventueel advies aan een diefstalpreventieadviseur.

Meer info over elektriciteitswerken.