Een houten terras, wat zijn de mogelijkheden?

Wie kiest voor een terras uit hout, kan kiezen tussen verschillende houtsoorten en verbindingsmaterialen. Dé ultieme houtsoort voor terrassen is er jammer genoeg niet. Maar door de voor- en nadelen van de verschillende opties tegen elkaar af te wegen, krijgen we in ieder geval al een goed overzicht.

Larikshout

Larikshout is zeer hard en zijn hars stoot water af. Daardoor is het bijzonder waterbestendig. Wanneer larikshout verweert, wordt het een edel zilvergrijs. Door het hout regelmatig in te oliën blijft de oorspronkelijke kleur weliswaar langer in stand. Daarbovenop is de prijs van larikshout voor je terras zeer voordelig. Het enige nadeel is dat larikshout niet lang meegaat. Na zo’n 10 à 12 jaar, maximaal 15 jaar, gaat het er lelijk en beschadigd uitzien en moet het vernieuwd worden.

Larikshout wordt vaak als een van de klassiekers voor terrassen gezien. Bijzonder geliefd is larikshout uit Siberië. Let er bij het kopen van larikshout op dat het hout een FSC-label heeft. Dat keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is van duurzaam bosbeheer.

Ecologisch verantwoord: inheems hout

Ook andere houtsoorten van Europese bodem kunnen voor een terras gebruikt worden. De douglasspar is bijvoorbeeld qua prijs te vergelijken met larikshout. Onbehandeld kan een terras uit douglas tot 15 jaar meegaan, in zoverre bij de bouw op bepaalde constructieve factoren voor een effectieve houtbescherming wordt gelet, zoals bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat regenwater snel weg kan vloeien.

Voor stevigheid is eikenhout uitstekend. De prijs van een eikenhouten terras is dan ook wel drie keer zo hoog als een van larikshout. Ook acaciahout is een edele houtsoort van zeer hoge kwaliteit dat geschikt is voor terrassen, maar wederom hangt er een hoog prijskaartje aan vast. Een voordeliger alternatief met vergelijkbare eigenschappen maar minder stevigheid, is het hout van de tamme kastanje. Europees hout dat afkomstig van duurzaam bosbeheer, kan je vaak herkennen aan het PEFC-label.

Verduurzamen met wax en warmte

Grenen, beukenhout en essenhout behoren tot de inheemse houtsoorten die onbehandeld niet geschikt zijn om buitenshuis te gebruiken. Om weker en zwakker hout duurzamer te maken zijn er twee technieken. De eerste is het duurzaam maken van hout met behulp van wax. De planken worden dan volledig in een op wax gebaseerde oplossing gedrenkt, waardoor niet alleen het oppervlakte duurzaam wordt gemaakt, maar ook de binnenkant. De wax werkt schadelijke dieren, planten, schimmels, vochtigheid en het snel vergrijzen tegen.

De tweede techniek is het conserveren van hout door warmte. Dit zogenaamde thermisch gemodificeerde hout wordt gedurende 40 tot 60 uur duurzamer en vormstabiel gemaakt in een warmtekamer bij temperaturen tussen 170° en 280°C (afhankelijk van houtsoort en fabrikant). Daarbij zorgt onder andere het sterke vochtverlies door de behandeling voor een houdbaarheid van tot 30 jaar, zonder chemische toevoegingen. De energiekosten van thermisch gemodificeerd hout zijn wel vrij hoog en de draagkracht en elasticiteit van het hout neemt af. Het hout krijgt door de behandeling een edele, donkere, bruine tint. Grenen, beuken en essen vindt men vaak terug als thermisch gemodificeerd hout.

Exotisch hout

Om de vernieling van regenwouden door overmatige roofbouw en illegaal kappen tegen te gaan, kunnen tropische houtsoorten best volledig vermeden worden, en al zeker wanneer ze geen FSC-label hebben. Er zijn ondertussen allerlei alternatieven op de markt.

Tropische houtsoorten waren lang de eerste keuze voor terrassen, omdat ze van nature uit een zeer hoge stevigheid en een lange duurzaamheid hebben. De relatief goedkope tropische houten bankirai, massaranduba of garapa zijn daarbij wel minder duurzaam dan de dure houtsoorten zoals ipé, cumaru of teakhout.

Zoals ook tropisch hout of siberische lariks heeft bamboe ook een lange weg af te leggen. Bamboe is ecologisch voordelig doordat bamboeplanten – die eigenlijk geen planten zijn, maar gras – extreem snel groeien. Terwijl enkele jaren terug het gebruik van bamboe voor terrasplanken nog problematisch was, werden er onlangs zeer goede resultaten bereikt met vloerbedekking van bamboe in een test aan het instituut voor houtonderzoek aan de Technische Universität München. De bamboeplanken worden daarbij in een gepatenteerd process onder hitte en druk gefabriceerd.

HKC: Composiete terrasplanken

Ook al versplinteren niet alle houtsoorten evenveel, toch kan een splinter in de voet niet volledig uitgesloten worden. Dat kan wel bij de nieuwe composieten. HKC staat voor hout-kunststof-composiet, waarbij hout samengeperst wordt met een thermoplastische kunststof. Het bestaat voor 50 tot 90 procent uit houtmeel, aangevuld door een matrix van kunststof, vaak polypropyleen (PP). HKC is gegarandeerd splintervrij. De kunststof zorgt ervoor dat het een hoge vormbestendigheid heeft en eenvoudig te onderhouden is, het hout voor het natuurlijke karakter. In plaats van houtmeel kunnen ook andere plantenvezels zoals flax of weidegras gebruikt worden. HKC is bestand tegen weersomstandigheden en volledig recycleerbaar. Bijzonder duurzaam is het HKC als het gebruikte kunststof uit de afval van de productie van harde plastic gerecycled wordt.