Hoe zit het met het afschakelplan bij mogelijk stroomtekort?

Het Federaal Planbureau waarschuwt voor een mogelijk stroomtekort deze winter. Door het uitvallen van 6 van de 7 kernreactoren in ons land valt een groot deel van de ingeplande capaciteit weg. Vanaf november kan er hierdoor een stroomtekort plaatsvinden, vooral bij koud weer zonder wind en op de piekmomenten tussen 17u en 20u. Als het zover komt, kan de overheid beslissen om het afschakelplan te activeren. Gemeenten kunnen dan geheel of gedeeltelijk worden afgesloten van het elektriciteitsnet om een blackout in het hele land te vermijden.

Stroomtekort

Door een samenloop van omstandigheden zou er in november slechts 1 van de 7 kerncentrales beschikbaar zijn. Hierdoor is er een stroomtekort van ongeveer 1.700 megawatt. Ondertussen zijn er al afspraken over het opstarten van een oudere gascentrale in Vilvoorde en meer invoer uit onze buurlanden, samen goed voor ongeveer 750 megawatt. Er moet dus nog 1.000 megawatt ‘gevonden’ worden. Vandaag raakte ook bekend dat Engie-Electrabel het onderhoud van Tihange 1, één van de niet werkende kernreactoren, vervroegt om zo vanaf midden november toch over twee kernreactoren te kunnen beschikken. Hier is echter nog geen zekerheid over.

Een mogelijke oplossing is om meer stroom in te voeren uit onze buurlanden. Deze landen moeten dan wel altijd voldoende ‘extra’ capaciteit hebben. RTE, de Franse stroomnetbeheerder, heeft laten weten dat er zelfs bij een zeer strenge winter wellicht 1.000 megawatt beschikbaar blijft voor de Belgische markt.

Het afschakelplan

Als er niet voldoende elektriciteit beschikbaar is, treedt het afschakelplan in werking om een landelijke blackout te vermijden. Om dit gestructureerd te laten verlopen, heeft de overheid het land in 8 schijven onderverdeeld. Bij een stroomtekort worden eerst (delen van) de gemeenten in schijf 8 afgeschakeld. Als dit niet voldoende blijkt, gaan ze over naar schijf 7, schijf 6, en zo verder tot er terug voldoende elektriciteit beschikbaar is. De stroomonderbrekingen zouden ongeveer 3 uur duren, tussen 17 en 20 uur.  Voor een duidelijk overzicht welke gemeenten en straten tot welke schijf behoren, kun je terecht op de website van jouw netbeheerder (Infrax of Eandis).

Wat met mijn diepvries, koelkast en verwarming?

Als uw straat afgesloten wordt, zal alles wat op elektriciteit werkt, en dat is praktisch elk apparaat, niet meer beschikbaar zijn. Ook verwarmingsketels op mazout of gas horen hierbij, aangezien de besturing en beveiliging hiervan op elektriciteit werken. Dit zal echter niet voor een groot ongemak zorgen. Zolang de stroompanne niet te lang aanhoudt, zal uw woning niet zoveel afkoelen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de isolatiegraad van het huis.

Diepvriezers en koelkasten zijn op zich goed geïsoleerd en kunnen enkele uren zonder stroom zonder dat de etenswaren te warm worden. Probeer deze toestellen wel zo goed mogelijk gesloten te houden zodat de warmte niet binnen kan.

Blijven uw zonnepanelen werken tijdens een stroompanne?

Nee. Aangezien de stroomonderbreking wellicht zal plaatsvinden in de winter en tijdens de avondpiek, is er sowieso niet voldoende licht voor uw zonnepanelen. Maar dat is niet het enige probleem. De omvormer van een zonnepaneleninstallatie moet zich steeds synchroniseren met het net. Als het net wegvalt, valt de omvormer ook uit. Voor de veiligheid is dit belangrijk. Stel dat Infrax plaatselijk de elektriciteit afsluit om werkzaamheden aan de infrastructuur te kunnen uitvoeren. Als de verschillende zonnepaneleninstallaties dan stroom zouden blijven leveren, bestaat er het risico dat de techniekers geëlektrocuteerd worden.

Kan een batterijsysteem een oplossing bieden tijdens een stroompanne?

Ja en nee, dat is afhankelijk van het type batterijsysteem. De meeste systemen kunnen dit niet. Dat komt omdat de kosten voor deze functie (stand alone/off grid) hoog zijn en maar zelden gebruikt zullen worden. Daarom wordt een standaard batterijsysteem overwegend gebruikt om overtollige zonne-energie op te slaan en op een later moment te gebruiken. Maar ook deze systemen zijn op dit moment financieel niet rendabel.

Ondanks de hoge kosten zijn er toch mensen die een back-up systeem willen. Zo hebben we in 2014 al een backup-systeem geïnstalleerd bij een klant uit Kinrooi. Kijk hier voor meer informatie.

Bron: Intellisol